Verhaal Unravelau

Almere is heel vooruitstrevend in het stimuleren van de circulaire economie. Een goed voorbeeld is Laura Meijering (27). Ze kwam voor de liefde van Utrecht naar Almere en kreeg hier de kans haar eigen atelier te openen.

 

Duurzame mode - uit het Upcyclecenter

Oud wordt weer nieuw

“Mijn doel is kleding te ontwerpen en produceren, die luxe én milieuvriendelijk zijn. Daarom werk ik voor mijn kledingmerk Unravelau met tweedehands materialen. Ik haal afgedankte kleding uit elkaar en maak er nieuwe van. Doordat mijn atelier aan het Upcyclecentrum zit, heb ik direct toegang tot alle materialen. Aan textiel ontvangen we maandelijks een volle zeecontainer!”

Haar werk inspireert haar enorm. “Naast mij zitten nog twee ondernemers, Isolde de Ridder Sieraden en 3-Cycle, die net als ik van restmateriaal nieuwe producten maken. Onze ateliers zijn toegankelijk voor publiek, dus iedereen kan langskomen. Het geeft veel voldoening te laten zien, dat van afgedankte spullen prachtige unieke items worden gemaakt.”

Meer info over het Upcyclecenter

Duurzaam - is een rekbaar begrip

Een zo laag mogelijke ecologische footprint

Duurzaamheid betekent voor Laura dat al haar producten op een ethisch verantwoorde manier zijn gemaakt. “Het begrip duurzaamheid heb ik altijd lastig gevonden. In principe kan alles wat ook maar een beetje ‘goed’ is voor de aarde hieronder vallen. Maar je kan niet én milieu- en mensvriendelijke én goedkope kleding hebben. Het is het een of het ander; je levert bij een van de twee altijd in. Een T-shirt voor 10 euro kan niet voor een leefbaar loon zijn geproduceerd, er hebben minstens 5 mensen aan dit T-shirt gewerkt!

Voor mij is de norm, dat alle producten die ik maak, een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk hebben. Het begrip circulariteit is wat dat betreft een stuk specifieker. Voor mij betekent het, dat mijn producten op een manier tot stand zijn gekomen, die niks essentieels van de aarde hebben weggenomen en hier ook niets onnodigs aan toevoegen.”

Luxe en milieuvriendelijk - is de nieuwe norm

Transparant en eerlijk

“Ik droom ervan op een dag niet meer uit te hoeven leggen, hoe mensen met hun kleding moeten omgaan; dat luxe en milieuvriendelijkheid de norm zijn. Ik ben blij met de kracht van sociale media. Zo kan ik mijn klanten laten zien, dat alle kledingstukken van Unravelau in Nederland worden gemaakt en dat daar best wat tijd in gaat zitten. Er is voor mij niks mooiers dan een bestelling speciaal voor deze klant in orde te maken.”
unravelau.com

Meer over Unravelau