Verhaal VHM Machinery

Ondernemers vinden in Flevoland de ruimte om hun ambities waar te maken. Ze hebben een hands-on-mentaliteit, aanpakken zit de Flevolanders nu eenmaal in het bloed. Lef om zaken anders dan anderen te doen. Durven te experimenteren, eigenzinnig en innovatief te zijn.  

VHM Machinery bouwt modulaire machines voor kisten- en bigbaglogistiek. Alle handelingen die een kist tegenkomt in een logistiek proces, worden door de machines van VHM geautomatiseerd. Vullen, legen, kantelen, draaien, tillen, stapelen en transporteren.  Een meer continu proces met hogere capaciteit en minder heftruckbewegingen.

Koffiedrinken tussen de machines

Of je nu de machines bedenkt, verkoopt, daadwerkelijk bouwt of koopt als klant, als je bij VHM Machinery in Ens een kop koffie haalt, loop je tussen de machines door. De open kantine is op de werkvloer. De volautomatische moderne espressomachine maakte plaats voor een ouderwets filterkoffiezetapparaat.

‘We zetten hier dus voor elkaar een kop koffie’, vertelt oprichter en eigenaar Rik van Hees. ‘Je hoort het gepruttel van het filter en die heerlijke geur verspreidt zich al snel door de werkplaats heen.’ Ook niet onbelangrijk: je ziet dus iedere keer als je koffie haalt de machines waaraan wordt gewerkt of die bijna naar de klant gaan.

Lef hebben


Hier is bewust rekening mee gehouden tijdens de nieuwbouw, vertelt de ondernemer. Het pand beslaat 4.500 vierkante meter op een kavel van 17.000 vierkante meter. Ruimte genoeg dus. Dat zie je, dat voel je. Vanaf de werkplaats heb je vrij uitzicht op het landschap, de strakblauwe lucht en de graslanden. Rik begon in 2005 tijdens het eerste jaar van zijn studie werktuigbouwkunde, op de boerderij van zijn ouderlijk huis in Ens. ‘In de pauzes op school maakte ik offertes en belde ik met klanten.’ De eerste machine die hij verkocht was een koppensneller: een werktuig voorop een trekker voor de eerste bewerking om de grond klaar te maken in het voorjaar.

De blik vooruit. Lef hebben. Risico’s nemen. Dat zit in zijn bloed. Zijn opa deed dit door zich in de jaren vijftig op het nieuwe land te vestigen als boer. De Noordoostpolder was net drooggevallen en de eerste boerderijen werden uitgegeven. Boeren vanuit heel Nederland bouwden hier een nieuw bestaan op. Zijn vader nam het bedrijf over, verkocht het land en begon een loonbedrijf. In die werkplaats knutselde Rik zijn eerste machines in elkaar. Daar liggen de roots van zijn ondernemerschap.

Kracht van het idividu

De boerderij van zijn ouderlijk huis ruilde hij na vijf jaar al in voor een gebouw van 1.100 vierkante meter, met 5.000 vierkante meter grond erbij op het industrieterrein. Dankzij steun van de gemeente Noordoostpolder. ‘Ik kreeg de grond tot mijn beschikking en mocht 50 procent 5 jaar later betalen, omdat de gemeente meer bedrijvigheid in Ens wilde. Het werd 2 jaar, omdat ik alweer aan het bouwen was.’ Nog eens 10.000 vierkante meter grond erbij was ook geen probleem. ‘De gemeente hielp onze buurman aan een andere plek, zodat ik die grond kon kopen. Dit geeft mij als ondernemer heel veel vrijheid.’

De liefde voor techniek gecombineerd met een gedreven vader, creatieve moeder en een supermooie werkplaats vormden de ingrediënten van VHM Machinery. ‘Op de boerderij waar ik opgroeide had ik de ruimte en kreeg ik ook de vrijheid van mijn ouders om zelf te ontdekken.’ Dat gunt hij zijn medewerkers ook. ‘Ik geloof in de kracht van het individu.’

 

Knieën in de klei

Een werkplaatschef? Een hoofd engineer? Of iemand anders die keihard de leiding heeft? Niet nodig. Rik is gerust een jonge, ambitieuze ondernemer te noemen. Die het net even anders doet. ‘Het gaat erom dat je werknemers voelen dat ze ertoe doen, dat ze kunnen groeien en dat ze de vrijheid krijgen om hun eigen keuzes te maken. Dan hebben ze het naar hun zin en gaan ze met een glimlach naar het werk.’

Als ondernemer zoekt hij altijd naar mogelijkheden. ‘Wat kan er wel? Dat is ook kenmerkend voor Flevoland. We stonden 75 jaar geleden met zijn allen tot onze knieën in de klei en we zijn altijd een stap naar voren blijven zetten. Je vóelt deze mentaliteit nog steeds.’

Promo - VHM Machinery