Verhaal Hendrik en Sven Hagedoorn Weerstand

Fietsers die het gevoel van de Noordoostpolder op een unieke manier willen ervaren, kunnen hun hart ophalen bij de 113,5 kilometer fietsroute Rondoostpolder. De toertocht doet tal van idyllische plaatsjes zoals Urk en Lemmer aan en bevat ook verrassende stukken door de bossen. Daarna sluit de route aan op een deel van de Eilandhoppen route. Voor ervaren fietsers Hendrik en zijn zoon Sven Hagedoorn Weerstand een echte ontdekkingstocht door de eigen ‘achtertuin’.

Naam: Hendrik en Sven Hagedoorn Weerstand
Woonplaats: Urk
Fiets: Cannondale supersix evo (hendrik), Cervelo R5 (Sven)
Strava-naam: Hendrik Hagedoorn Weerstand

Alles draait om fietsen

Werkelijk alles draait om fietsen bij de familie Hagedoorn Weerstand. Wie in de schuur komt, waant zich in een fietsenwinkel. En wie met Hendrik of Sven in gesprek gaat, zal na enkele zinnen al op het onderwerp fietsen uitkomen. Zelfs de vakanties van het gezin, dat in het buitengebied op Urk woont, zijn afgestemd op de fiets. Hendrik fietst inmiddels ruim tien jaar minimaal één keer per week over de Flevolandse polderwegen om het zittende werk af te wisselen met beweging. Zoon Sven (20) begon op zijn tiende met fietsen en is inmiddels naast student ook een gewaardeerd clublid bij wielervereniging De IJsselstreek. Daar rijdt hij zowel weg- als gravelwedstrijden voor. Samen pakken Hendrik en Sven vaak de fiets om tijdens een rondje door en langs de polderwegen kilometers weg te haspelen op de racefiets.

“Er is nog genoeg te ontdekken in de polder”

Toen de tien mooiste, beste en leukste fietsroutes door Flevoland bekend werden gemaakt en de route Rondoostpolder vlak langs hun huis op Urk voerde, was de keuze om de ronde zelf een keer te fietsen snel gemaakt. Hendrik Hagedoorn Weerstand: “Ik dacht dat ik het gebied wel kende, omdat ik hier al jaren fiets. De route bevat ook wel veel bekend terrein, maar ook verrassende stukken die ik zelf nog niet kende. We hebben door het fietsen van deze route dan ook echt nieuwe gebieden ontdekt. De polder lijkt heel overzichtelijk, maar we zijn er nu wel achter gekomen dat er nog heel veel te ontdekken is.”

Rondoostpolder: - de route

De ontdekkingstocht van Hendrik en Sven begint ‘op’ Urk, een dorp waar nog steeds een eiland- en visserijcultuur hangt. Over een buitendijks pad rijd je met de fiets langs het IJsselmeer waarbij het Friese plaatsje Lemmer de eerste bestemming is.

Vanaf de Grietenijdijk duikt het terug Flevoland in met een lus door het Kuinderbos, het grootste en oudste bos dat er is in de Noordoostpolder. Bij het plaatsje Kuinre draait de Rondoostpolder-route de Oude Zeedijk op. De prachtig aangelegde fietspaden door het Waterloopbos laten deelnemers kennismaken met de overgebleven waterwerken die daar te bewonderen zijn. Een stukje Flevoland waar onderzoek werd gedaan dat vervolgens over de hele wereld is gebruikt voor het waterbeheer.

Het oude en nieuwe land

De Noordoostpolder bekijk je vervolgens vanaf je stalen ros door langs de provinciegrens te fietsen en het oude land steeds net even aan te tikken, zoals bij het voormalige schiereiland Oud-Kraggenburg en Werelderfgoed Schokland. Na de passage onder de Ketelbrug door voert de route de fietsers terug naar Urk. En daar blikken Hendrik en Sven Hagedoorn Weerstand tevreden terug op hun eerste kennismaking met het rondje: “Als we gaan fietsen kiezen we toch meestal voor de geijkte wegen. Nu kwamen we op plaatsen waar wij als ervaren fietsers ook nog nooit gefietst hadden en dat was wel erg leuk. We zijn zeker van plan om binnenkort bepaalde stukken nog een keer te gaan fietsen.”

Recreatie- en wedstrijdfietsers

De route is in principe voor elk type fietser geschikt, maar zal over het algemeen gereden worden door (goed getrainde) recreatiefietsers. Sven rijdt echter ook wedstrijden als wielrenner en ervaart het rondje dan ook net even anders. “Er zijn soms stukken bij waarvan ik denk: is die lus wel nodig, want je komt op dezelfde weg uit? Maar voor de rest is de route perfect om een rustige duurtraining af te werken. Daarnaast heb ik nu ook wat plekken ontdekt waar we op het einde van de rit nog even een bak koffie (met appeltaart) kunnen drinken, dat is ook wel goed om te weten. Als ik een doorgetrainde intervaltraining moet doen, kies ik andere wegen uit. Maar als ik gewoon rustig zonder plan mijn kilometers ga maken, dan is dit zeker wel een hele mooie route.”

Bekijk de route Rondoostpolder

Volgende doel: Gassen langs de Plassen

De ervaringen van Hendrik en Sven motiveren de fietsfanaten ook om één of meerdere van de andere routes aan te doen. “Eilandhoppen gaat hier natuurlijk ook langs, dus daar pakken we misschien nog wel een keer een stukje van mee. En ik ben van plan om nog een keer de Ketelbrug over te gaan voor het Gassen langs de plassen, want dat is ook een mooi gebied om te fietsen.”