Verhaal Andy Houtkamp

Hoofddorp en Dronten. In afstand niet eens zover bij elkaar vandaan. Toch is het leven op beide plekken best anders. Andy Houtkamp weet er alles van. In 2019 verruilden hij en zijn vrouw Milanda Noord-Holland voor Flevoland. Amper anderhalf jaar verder voelen zij zich hier helemaal thuis. “Dat gevoel hadden we vrijwel meteen”, vertelt Houtkamp. “De nuchterheid en vriendelijkheid van de mensen, de rustige en open omgeving. Dit is onze plek".

Van Noord-Holland naar Dronten - een groot verschil

Verrassend veel groeten

De eerste keer dat Andy en Milanda samen door Dronten liepen, werden ze gegroet door vrijwel iedereen die ze tegenkwamen. “Natuurlijk groetten we terug, mét enige verbazing”, vertelt Houtkamp. “Steeds keek ik snel even om en vroeg ik Milanda of zij die persoon kende. Nee, zij ook niet. Onze verbazing zegt iets over wat wij gewend waren in het randstedelijke Hoofddorp, maar het zegt vooral iets over de mensen in Dronten. Het bleek heel normaal te zijn dat je hier gedag zegt. Die bijna dorpse vriendelijkheid vonden we zó fijn. Op zo’n plek wilden we wel wonen.”

Al die ruimte, al dat groen


Terwijl ze rondkeken in Dronten stuitten ze op een nieuwbouwproject, vlak bij de golfbaan. Helemaal Houtkamps plek, want hij is een verwoed golfer. Een prachtige locatie dus, maar de huizen waren voor ons wat te groot, aldus Houtkamp. “We besloten verder te kijken en weer huiswaarts te gaan. Net toen we weg wilden rijden belde mijn zoon. ’Pap, als je nog in Dronten bent moet je nú naar de Golf Residentie rijden. Daar staat jullie nieuwe thuis’. We waren het huis zelf online niet tegengekomen, dus het verraste ons. We reden er heen, zagen het huis en waren verkocht!”

De golfbaan aan huis


Vrijstaand, vrij uitzicht, vele vierkante meters eigen grond. Het was liefde op het eerste gezicht. Een week later kochten Andy en zijn vrouw het huis én waren zij ineens eigenaar van een woning in Dronten. “Ja, zo snel kan het gaan. “Het voelt hier op de Golf Residentie een beetje als een Amerikaans resort. De golfbaan cirkelt als het ware door de woonwijk heen. Al dat groen, al die ruimte. Dit vind je op niet veel andere plekken – misschien wel nergens in het land."

Onze groente en fruit - halen we uit de omgeving

Gewoon van onze grond

Het lijstje ‘Goede argumenten om in Dronten te wonen’ blijkt nog langer. Waar Houtkamp misschien nog wel het meest verbaasd over was, zijn de bollenvelden: “Ik dacht altijd dat dit alleen in de streek rond de Keukenhof bestond. Maar heb je de bollenvelden rondom Dronten en Swifterbant wel eens gezien? Geweldig mooi. En zo uitgestrekt. Moet je in april eens komen kijken hier, al die kleuren!”

Zo komt er nog veel meer goeds uit de lokale omgeving, vult Houtkamp aan: “We halen de meeste van onze boodschappen hier om de hoek; eieren, melk, groenten en fruit halen we gewoon bij de boer. Oh, en groene asperges, die halen we bij de kweker vlakbij – we krijgen dan zelfs een lekker recept mee. Daar genieten we dubbel van, omdat het ‘bij ons’ vandaan komt. Van onze boer, van onze grond.”

 

Een vrouw plukt een courgette in Lelystad, Flevoland

Onderaan de streep, mogen we dit ‘het goede leven’ noemen? “Ja, zo kun je het wel zeggen. Ik heb dat gevoel overal wel gehad, hoor. Maar als dat op andere plekken 100 procent was, dan is dat gevoel hier wel 105 procent.”