Verhaal Montapacking

Anderhalf jaar geleden opende e-commerce bedrijf Montapacking een vestiging aan de Zuiveringsweg in Lelystad. Net als hun andere locaties breidt deze vestiging snel uit en binnenkort gaan ze zelfs bijbouwen. Edwin van der Ham is eigenaar en oprichter van Montapacking: “Onze markt groeit hard. Voor corona groeiden we jaarlijks al 40%. In 2 jaar tijd is dat precies een verdubbeling. Als alles meezit hopen we de nieuwbouw in Lelystad eind van het jaar al klaar te hebben.”

Lelystad - geeft ruimte voor groei

Handling voor 1300 webshops

Van der Ham: “Wij doen vanuit verschillende distributiecentra de logistiek en ICT van in totaal zo’n 1300 webshops. Iedere week komen daar een aantal webshops bij. Vanuit Lelystad doen we op dit moment het fulfilment voor zo’n 60 tot 70 online webshops. Van opslag tot verzending. We verzenden wereldwijd, alles onder de naam en in de stijl van onze klant.”

Verkoop voorspellen met data-analyse

De online markt groeit de laatste jaren sterk. Klanten van Montapacking lijken nog harder te groeien. Van der Ham: “Veel webshops verdienen geen geld door verkeerde voorraad, wij helpen ze om de juiste voorraad te hebben. Met onze data-analyse software kunnen we 90% nauwkeurig voorspellen hoeveel verkocht gaat worden en ook voorspellen we welke producten dat zijn. Dat is de reden dat onze klanten dubbel zo hard groeien. We zijn dan ook meer een IT bedrijf wat logistiek doet, dan een logistiek bedrijf met een ICT afdeling.”

Vlakbij Amsterdam


Montapacking koos om praktische redenen voor Lelystad. Van der Ham: “Onze meeste vestigingen zitten in het midden en zuiden van het land. 75% van onze klanten zit met hun kantoor in Amsterdam en veel van hen wilden graag hun warehouse dichterbij. Lelystad is goed aan te rijden vanuit Amsterdam en het is veel betaalbaarder dan een distributiecentrum in Amsterdam.”

De ligging van Lelystad heeft voor Montapacking nog een duidelijk voordeel. Van der Ham: “Consumenten kunnen in de webshops van onze klanten bestellen tot 12 uur ’s nachts met next day delivery. Dat het sorteerstation in Almere om de hoek ligt is daarom erg handig.”

Montapacking is blij met hun vestiging in Lelystad. Van der Ham: “De samenwerking met de gemeente is heel constructief en ook onze vergunningaanvraag loopt heel plezierig. Ze denken absoluut mee. Je merkt dat ze hier graag bedrijven hebben.”

Aantrekkelijke arbeidsmarkt

Ook op de arbeidsmarkt ervaart Montapacking de voordelen van de regio. Van der Ham: “In Lelystad is redelijk makkelijk aan orderpickers te komen. In het zuiden zitten heel veel grote logistieke bedrijven en daar vissen we allemaal in dezelfde vijver naar goede medewerkers. In Lelystad is nog veel meer personeel te vinden.”

Mensen zijn meer dan alleen handjes


Bij Montapacking werken in totaal 1000 mensen. 70% van de medewerkers zijn eigen mensen. Voor de piekmomenten werken ze met uitzendkrachten. Van der Ham: “Mensen zijn veel meer dan handjes of fte’s. Je hebt ze nodig om je bedrijf op te bouwen. Daarbij bieden we ook banen aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Samen met Logistiek Cluster Flevoland kijken we nu naar de mogelijkheden hiervoor in Lelystad. We hebben ook hele leuke logistieke uitdagingen voor opleidingen.”