ABC Waterwoningen

Meters onder zeeniveau ontstond een nieuwe samenleving. De ruige Zuiderzee maakte plaats voor land. Man-made land. Door mensenhanden gemaakt. Met nog altijd volop ruimte om heerlijk te wonen midden in het groen. Rust, ruimte en vooral … bruisend water. Waar je ook bent. In een drijvende woning van ABC Waterwoningen, bijvoorbeeld.

Hoogteverschil

Het familiebedrijf bouwt jaarlijks tussen de 30 en 40 woonarken. Volledig met de hand. In een grote overdekte bedrijfshal worden de waterwoningen in geconditioneerde ruimtes geheel binnen afgebouwd. Het pand ligt aan het kanaal en via de Urkersluis varen de afgebouwde woonarken via het IJsselmeer naar hun nieuwe eigenaar. Leuk detail: de woonark wordt dan 5,5 meter omhoog gepompt. In Flevoland wonen en werken we nu eenmaal op de voormalige zeebodem en dat merk je in de sluis pas goed.

 

Wonen op het water

Wonen op het water is populairder dan ooit. En dat merken ze dan ook bij ABC Waterwoningen op Urk. ‘Water genoeg in Flevoland, laten we dat meer benutten om te wonen’, vertelt Johan van Domselaar. ‘Iedere nieuwbouwwijk moet een wateropslag hebben, waarom combineer je dat niet gelijk met drijvende woningen?’ Er is volgens hem nog een voordeel: het is een ideale oplossing voor plekken waar de grond te slecht is voor woningbouw.

Iedere dag vakantiegevoel

Het Urker bedrijf bouwt drijvende woningen voor de recreatiesector, voor nieuwbouwwijken en vervangt bestaande voor nieuwe, maar ook drijvende kantoorpanden en tankstations bijvoorbeeld. ‘Daar is veel vraag naar. Over het algemeen zien we dat heel veel mensen anders willen wonen. Wel vrijstaand, maar geen tuin, wel ruimte.’ Dat geldt ook voor Rien de Kloet en Marianne Kramer, die in de Lelystadse nieuwbouwwijk Warande in een door ABC Waterwoningen gebouwde woonark wonen. ‘Iedere dag een vakantiegevoel!’

Wonen op het Weerwater

In Flevoland liggen al meerdere drijvende woningen in een stedelijke omgeving. Daar komen nog meer plekken bij. In de nieuwe woonwijk Hortus in Almere bijvoorbeeld, die na de Floriade Expo 2022 verrijst. Aan het Weerwater liggen straks 43 drijvende woningen: Hortus Ancker. Ook in de jachthaven Lelystad Haven kun je in de toekomst wonen op het water.

 

Puur ambacht en innovatie

Bij ABC Waterwoningen vloeien puur ambacht en de nieuwste technieken moeiteloos in elkaar over. ‘Goed isoleren was in onze branche altijd al belangrijk, omdat je op het water bouwt en je wilt natuurlijk geen tocht in je drijvende woning. Wij zeggen altijd: de jas (de wanden en het dak) van een woonark moeten goed geïsoleerd zijn. Duurzaamheid wordt nu nog belangrijker, met name voor je energierekening. Wij kijken constant hoe het beter kan. Met liefde voor het vak. Wonen op het water is magisch.’

 

Wonen - in een waterwoning