Dorps wonen in Flevoland

De meeste dorpen in Flevoland zijn op de tekentafel ontworpen en daardoor vrij praktisch opgezet. Maar zeker niet minder gezellig. Ook de nieuwe woonwijken met nieuwbouw en huurwoningen ademen door hun ligging en architectuur de sfeer van een dorp.

Urk - Wonen op een voormalig eiland

Het oudste dorp van Flevoland

Op Urk woon je in het oudste dorp van Flevoland, een voormalig eiland. Wie de kleine huisjes in het oude dorp van Urk ziet kan zich niet voorstellen dat daar vroeger gezinnen met wel 6, 8 of 10 kinderen woonden.

Nu zijn de huisjes vooral populair bij jonge gezinnen, alleenstaanden en oudere echtparen. Naast het oude Urk bestaat het andere deel van Urk uit nieuwbouw waar met name de jongere bevolking van Urk woont.

Ontdek meer over wonen op Urk
Woningen in het dorp Urk, Flevoland Woningen in een dorp waar kinderen fietsen in Urk, Flevoland

Noordoostpolder - Ieder dorp z’n eigen identiteit

Huur, nieuwbouw, kavel of iets anders

In de Noordoostpolder liggen rondom Emmeloord 10 dorpen met ieder een eigen identiteit: Bant, Creil, Ens, Espel, Kraggenburg, Luttelgeest, Marknesse, Nagele, Rutten, Tollebeek én een groot buitengebied.

Een variëteit aan woonmogelijkheden: van oude pionierswoningen voor de huur tot nieuwbouw of een eigen kavel. En met ruimte voor nieuwe wooninitiatieven, zoals wonen op voormalige agrarische erven en in tiny houses. Volop ruimte om jouw woonwens te vervullen.

Maak kennis met de Noordoostpolder
Natuur, bomen en wolken met boten in Marknesse, Flevoland

Almere - Dorps wonen in de stad

Nobelhorst

Nobelhorst is een compleet nieuw ‘dorp’ aan de oostkant van Almere. Rust, ruimte en groen, maar ook met alle voorzieningen in de buurt. Zowel Almere Haven, het centrum van Almere, als het Gooi zijn met de auto in 10 minuten bereikbaar.

In het gezellige dorp kun je zelf je eigen droomhuis bouwen op een kavel, maar ook een huis kopen of huren. Ook zijn er veel mogelijkheden om wonen en werken te combineren.

Meer informatie over wonen in Nobelhorst
Vrouw tussen de bloemen voor de buurtschuur in Nobelhorst in Almere, Flevoland

Derde generatie Bakker - woont in een Rijksmonument

Geboren en getogen

Rense is de derde generatie Bakker. Hij is geboren en getogen in de lichtwachterswoning naast de vuurtoren. Na zijn opa en vader woont Rense er nu met zijn gezin. ‘Mijn opa was heel trouw aan zijn werk. Een valgewicht bracht toen het draailicht van de vuurtoren in beweging. Dat gewicht moest hij wel om de paar uur omhoog takelen. Dag in, dag uit. Mijn vader was luchtiger. Hij grapte altijd dat hij de hoogste functie van heel Urk had, vuurtorenwachter. De functie bestaat nu niet meer. Toch voel ik me verantwoordelijk om hun werk voort te zetten. Ik heb een band met deze plek.’

Lees het verhaal
Man voor de vuurtoren op de dijk op Urk in Flevoland Man bij het licht in de vuurtoren op Urk in Flevoland