Verhaal van Flevoland

Flevoland is aangelegd door mensen en wordt nog steeds gemaakt door mensen. Door bewoners, ondernemers, studenten. Door Flevolanders die weten dat hier the sky the limit is. Want als je meters onder zeeniveau kunt wonen, kun je álles.

Resultaat: een ideeënrijke provincie die nergens mee te vergelijken is. Die ruimte, die heldere lijnen, die initiatiefrijke bevolking, dat moderne – je voelt het meteen: dit is Flevoland.

Flevoland is: - Ruimte

Stijg boven jezelf uit

Ruimte om goed te wonen, eigenzinnig te bouwen, op niveau te studeren, voortvarend te ondernemen. Ruimte om te fietsen, te varen, te ontdekken, te beleven. Ruimte voor start-ups, scale-ups en voor internationale ondernemingen.

Weidse luchten en heldere zichtlijnen, die ruimte vrijmaken in je hoofd. Zo ontstaan nieuwe ideeën en initiatieven. Hier woon je hoe je zou willen, bereik je waar je van droomt, maak je je idealen waar en stijg je als ondernemer boven jezelf uit.

Flevoland is: - Water

Man made land

Zelf vinden we het bijna gewoon, maar bezoekers vinden het ongekend: hier leef je op man made land op de bodem van de vroegere Zuiderzee, dik vier meter onder zeeniveau. Omringd door kilometers dijk en verrassend veel water – randmeren, vaarten en plassen.

Overal stranden en havens, overal wateractiviteiten en watersport. De Knardijk, Urk en Schokland tonen trots waar we vandaan komen. Tegelijkertijd werken we aan de toekomst: aan gemoderniseerde havens en verbindingen, waterveiligheid en maritieme vernieuwing.

Rondleiding bij Schokland Wereld Erfgoed

Flevoland is: - Een goed klimaat

Hoe jij ook wilt leven, je vindt hier een plek waar dat kan. Je kiest een polderstad barstensvol voorzieningen en vooraanstaand onderwijs, of een polderdorp voor rust en ruimte. Of je bouwt zelf; dat kan betaalbaar en er mag veel. Alles wat je zoekt is bereikbaar.

We hebben een hands on-mentaliteit, aanpakken zit de Flevolanders nu eenmaal in het bloed, ook de ondernemers. Daardoor komt er steeds meer variatie in werkgelegenheid – dat is ook goed voor studenten. Dankzij de korte lijntjes tussen bedrijven, overheden en opleidingen worden snel spijkers met koppen geslagen. Zo kan bijvoorbeeld een stageproject met steun van de gemeente uitgroeien tot een succesvol bedrijf.

Flevoland is: - 100% nu

Actieve vernieuwing

Strakke landbouwgronden, rechte wegen, fietspaden en vaarten, experimentele architectuur, spectaculaire land art – in Flevoland ademt alles de tegenwoordige tijd. Logisch, want de provincie is ontworpen door wereldberoemde architecten en stedenbouwkundigen.

Ideeën en stijlen die hier zijn ontstaan, krijgen breed navolging. Het nieuwe land bulkt van de nieuwkomers die op elkaar zijn aangewezen. En voor wie achteroverleunen geen optie is. Zo blijft die oorspronkelijke geest van actieve vernieuwing intact. In buurten, in verenigingen, in studentenclubs, in ondernemerskringen. Zo blijft Flevoland vernieuwen – en economisch groeien.

Het promotiebeeld voor de categorie Bezoek binnen brandingswebsite InFlevoland voor 'branding Flevoland'

Flevoland is: - groener dan groen

Natuur dichtbij

Waar je ook komt, de natuur is altijd dichtbij. De woonwijken zijn groen, de parken riant en het bedachte land staat inmiddels vol wilde, rijpe natuur. Er zijn bijzondere natuurgebieden, zoals Nationaal Park Nieuw Land, inclusief een uitgestrekt wetlandgebied.

En de nog jonge Marker Wadden verbeteren het ecologische systeem in het Markermeer. Ook Nederlands grootste aaneengesloten loofbos ligt in Flevoland. We denken hier bovendien groen: we anticiperen op de klimaatverandering door onder meer duurzame energie en we werken aan een circulaire economie.

Flevoland is: - Toplandbouw

Boerenbedrijvigheid

Als de uitgestrekte tulpenvelden en koolzaadakkers bloeien, lijkt Flevoland wel een schilderij. Maar de boerenbedrijvigheid is om meer redenen om in te lijsten. Zo werkt de sector samen met de agrarische hogescholen aan hightech innovaties en inspirerende food-initiatieven.

Ons (vaak biologische) local food gaat de hele wereld over. Gemeenten stimuleren vernieuwend agrarisch ondernemerschap. Zo ontstaan eigenzinnige landgoederen en starten boeren ook niet-agrarische activiteiten zoals bijvoorbeeld een kinderdagverblijf, een zorginstelling, een B&B of een kantoor.

Een man laadt fruitkistjes uit in Flevoland

Het Verhaal van Flevoland - wordt op allerlei manieren verteld

Organisaties - die het Verhaal van Flevoland vertellen

Flevoland is: - nog veel meer

Er gebeurt nog zoveel meer in Flevoland. Batavialand, Bataviastad. Windmolens. Wild life. Mooie werkgelegenheidsinitiatieven als DGTL District, Werken in Zorg, Zowelwerk, Werken in de techniek. De bouw- en architectuur exposities. Grote festivals als Lowlands, Opwekking en Zand, evenementen als de Libelle Zomerweek. De Orchideeënhoeve. Het Aviodrome. Walibi. En er kan nog zoveel, zoveel meer. 

Aan het verhaal van Flevoland wordt nog iedere dag geschreven...