Verhaal VanMeijel Automatisering

Frans van Meijel was zijn tijd ver vooruit toen hij in 1987 op zijn zolderkamer een softwarepakket ontwikkelde dat papier en rekenmachine overbodig maakte voor het maken van calculaties in de grond-, weg- en waterbouw. Theo en Peter van Meijel zetten ruim dertig jaar later het werk van hun te vroeg overleden vader voort. Een verhaal over innovatie, durf en kansen zien. 

Slimme software - verbindt bouwplaats met kantoor

Programmeren op de zolderkamer

Het programmeren op de zolderkamer was de geboorte van het familiebedrijf VanMeijel. Slimme, innovatieve oplossingen bedenken om de bedrijfsprocessen in de bouw te automatiseren. Zoals het digitaliseren van werkbonnen of het maken van een koppeling om de uitstoot van stikstof te berekenen. Dat is waar het hart van de broers sneller van gaat kloppen. 

Dat kan anders
 

‘Onze vader werkte op betonnen platforms van Schiphol en daar kwam veel handwerk bij kijken. Dat kan anders, dacht hij.’ Zijn jongste zoon Theo pauzeert even, om dan met trots zijn verhaal te vervolgen: ‘Net toen de eerste computer op de markt kwam, kocht hij er eentje om software te schrijven.’ Die allereerste IBM PC staat naast het koffiezetapparaat in de hal van het bedrijf, met een foto van Frans erbij. Hij overleed onverwachts op 27 juli 2019 en werd slechts 65 jaar.

Bouw en kantoor verbinden
 

Zijn zonen, die hij altijd vrij had gelaten om hun hart te volgen, werkten toen al in het familiebedrijf. Een bewuste keuze. Of een logische misschien wel. De liefde voor het programmeren zit er bij Peter in en Theo erfde de liefde voor de bouw. ‘Ik heb een tijdlang als architect in België gewerkt en daar moest ik zoveel handmatig doen, dat ik ineens mijn vader snapte.’ Het integrale ERP-systeem Metacom, door Frans ontwikkeld, groeide uit tot een volledig digitaal bouwplatform. Dat verbindt als het ware de bouwplaats en kantoor aan elkaar, legt Peter uit.

De ruimte om te ondernemen - In Flevoland

Op industrieterrein De Munt Emmeloord

VanMeijel groeide uit van eenmanszaak tot een organisatie met meer dan 100 medewerkers. De zolderkamer werd ingeruild voor een pand naast een visboer op een industrieterrein. ‘Ik kan me de verhalen over de vislucht nog herinneren’, lacht Peter.  Daarna volgde de locatie aan de Europalaan en inmiddels is het bedrijf alweer heel wat jaren gevestigd aan de Duit op industrieterrein De Munt in Emmeloord. Voorzichtig begonnen met twee verdiepingen, maar de derde bleek toch ook nodig. Peter: ‘Dat vind ik het mooie aan Flevoland: je hebt hier de ruimte om te ondernemen. Letterlijk. Het was voor ons echt veel moeilijker geworden om een pand van deze omvang in bijvoorbeeld de Randstad te bouwen.’

Nuchtere poldermentaliteit

De broers kennen het nieuwe land goed. Ze groeiden op tussen die kaarsrechte lijnen, de dorpen en die eindeloze horizon. Op de voormalige zeebodem is de pioniersgeest bijna tachtig jaar na het droogvallen van de Noordoostpolder nog steeds springlevend. Kansen zien en pakken. Vooruitgaan. Net als hun vader. Theo en Peter delen zijn passie, gedrevenheid en lef. Maar ook: die nuchtere poldermentaliteit. Niet met de waan van de dag leven. Investeren. In klanten én in medewerkers. ‘Ons bedrijf valt of staat met de kennis van onze medewerkers. Dus zorgen we ervoor dat ze doen waar ze goed in zijn, én blij van worden.’ Het geheim van het succes van VanMeijel? Twinkelende ogen!