Bezoek

Je moet maar durven, een hele provincie opbouwen uit het niets. Toch is Flevoland zo ontstaan, man made land, meters onder zeeniveau. Flevoland is nooit af. Dat komt door die twintigste-eeuwse grond onder de voeten. Dat doet iets met de bewoners. Ze weten: the sky is the limit. Hier ontstaan dingen die ergens anders ondenkbaar zijn. Bedachte natuurgebieden, die wilde polder worden. Eigenzinnige landgoederen. Nieuwe wadden in het Markermeer. Eigentijdse poldersteden, spectaculaire landschapskunst. Flevoland, op de bodem van de vroegere Zuiderzee, lijkt op niets dat al bestaat. Je herkent het meteen als je de provincie binnenrijdt. De heldere lijnen, die ruimte, dat moderne; dit kan alleen maar Flevoland zijn.

Kilometers dijk - en scheepswrakken

Van zout naar zoet

Stel het je voor: eerst de brug, ruim water aan weerszijden. Deinende witte zeilen, kilometers dijk. Kaarsrecht. Dan sluizen, een watertoren, een gemaal – natuurlijk, zonder gemaal geen polder. Onvoorstelbaar dat hier vroeger de zoute Zuiderzee kolkte. Wát een innovatief idee van Cornelis Lely: het Zuiderzeeproject. de grootste inpoldering ter wereld.

Ontdek het verhaal van Flevoland
Een vrouw loopt over een steiger in het water met vissersbootjes in de verte, de Oostvaardersdijk bij het Markermeer, Flevoland

Ruimte - en eigenzinnige ideeën

Modern en kunstzinnig

Je kunt het niet níét zien: dit nieuwe land is hypermodern. Overal voel je dat hier ruimte is voor eigenzinnige ideeën. Neem het plattedakendorp Nagele. Of bijzondere architectuur van Almere. Je passeert het ene na het andere XL landschapskunstwerk van wereldberoemde kunstenaars als Morris, Serra, en Libeskind.

Meer over de architectuur
Een vrouw fotografeert Exposure, land art in het landschap van Lelystad, Flevoland

Uitgestrekte akkers - en vindingrijk

Zo smaakt Flevoland

Zulke uitgestrekte akkers zie je nergens anders in Nederland. Dit nieuwe land hier op de zeebodem lijkt wel lijkt wel één grote foodhall. Flevolanders staan open voor vernieuwing: je ziet overal moderne biologische landbouw. En dan die spetterende bollenvelden, zo veel en zo groot.

Bekijk de streekproducten
Meisjes klimmen op een boomstam die over het water ligt in Lelystad, Flevoland

Afwisselend - en verrassend

Woest groen

Polder. Plat en weids, denk je dan. Maar het landschap is juist heel afwisselend. Echt verrassend, dat contrast tussen het superstrakke polderland en de plekken waar de natuur – nog steeds – zijn gang mag gaan. Heel verrassend om te zien dat daar dan échte, woeste natuurgebieden ontstaan.

Ontdek de nieuwe natuur
Een jongen klimt op een touwbrug over het water in de Noordoostpolder in Flevoland