Ondernemen in Flevoland - Bekijk het verhaal van Herbert

     

Ondernemers vinden in Flevoland de ruimte om hun ambities waar te maken. Ze hebben een hands on-mentaliteit, aanpakken zit de Flevolanders nu eenmaal in het bloed. Lef om zaken anders dan anderen te doen. Durven te experimenteren, eigenzinnig en innovatief te zijn.  

Ondernemers aan het woord - De Blik vooruit

Het hele leven van de broers Jan en Ronald Herbert draait om spruiten. Als kleine jongens hielpen ze hun vader al mee op het land. Stiekem droomden ze van volautomatisch plukken. Die droom ging begin 2022 in vervulling. De eerste volledig geautomatiseerde spruitenplukmachine ter wereld draait in Zeewolde, bij de broers.

Het oogsten van spruiten is namelijk ontzettend arbeidsintensief en duurt lang: van augustus tot maart ongeveer. Vroeger, in de tijd van hun vader, werd iedere spruit met de hand van de stronk geplukt. Om deze groente betaalbaar te houden, moest er wel worden gemechaniseerd. Dat deden ze stapje voor stapje.

Volautomatisch plukken is volgens deze telers de toekomst van spruiten. Ze durfden het aan om te investeren in een plukrobot, ontwikkeld door machinebouwer Tumoba. De robot snijdt de spruitjesstammen van het land én haalt daar vervolgens ook de spruiten vanaf.

Mensen staan voorop

 

Wat normaal vier medewerkers doen, doet nu het apparaat. Toch blijven mensen nodig. ‘De robot herkent de slechte planten nog niet en kan nog niet op ieder perceel worden ingezet’, leggen de broers uit. ‘We kunnen al 25 jaar rekenen op een heel betrokken team van Poolse, Roemeense en Nederlandse werknemers. Zonder goed personeel ben je nergens.’

Jan en Ronald telen jaarlijks 11 verschillende soorten spruiten op maar liefst ruim 300 hectare. Waar andere spruitentelers de laatste jaren teruggingen in hectare of er zelfs helemaal mee stopten, groeide het bedrijf van Jan en Ronald gestaag door. ‘Dat heeft niet alleen met de ruimte hier in Flevoland te maken, ook met de grond. Sommige soorten doen het hier heel goed.’

Vruchtbare grond

Het bedrijf werd opgericht in Zuid-Holland, maar verhuisde vanwege de beschikbare en bovenal vruchtbare grond naar Zeewolde. ‘We hebben hier in Flevoland echt heel mooie en goed doorlatende kleigrond laten we daar alsjeblieft zuinig op zijn. De kavels zijn mooi vierkant, hebben uitstekende afwatering naar de sloten en je kunt ook makkelijk aan voldoende water komen als dat nodig is’, zegt Jan. Samen met zijn broer kreeg hij in Zeewolde alle ruimte en medewerking om uit te groeien tot een megabedrijf voor spruiten.

Liefde voor spruiten

‘We streven niet naar meer, maar naar beter. Door zo min mogelijk gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest te gebruiken, maar ook door onkruid mechanisch te wieden en verder te investeren in technologie. Toch komen machines voor ons op de tweede plaats. We kunnen nog zo’n vreselijk mooi apparaat in het land hebben staan, we zien toch echt veel liever een prachtig groen veld vol spruiten. Want dáár doen we het voor. Spruiten telen, dat zit in onze genen!’