Verhaal Arjan en Gerdiene Westerink

Arjan en Gerdiene Westerink uit Dronten zijn fanatieke fietsers die met enige regelmaat hun trappers rond laten draaien over de polderwegen door Flevoland. Nadat de Top-10 fietsroutes in Flevoland online kwamen, waren zij dan ook één van de eersten die de fietsschoenen aantrokken om de boel te verkennen. In deze blog vertellen ze hun ervaringen over de Batavieren route.

Naam: Arjan en Gerdiene Westerink
Woonplaats: Dronten
Fiets: Bianchi Oltre xr3 (Arjan) Bianchi Infinito (Gerdiene)
Strava-naam: Arjanwesterink (Dronten)
Route: Batavieren

 

's Avonds en in het weekend

Arjan en Gerdiene gaan vrijwel elk weekend – meestal op de zondagochtend - vanuit Dronten een fietstochtje maken. Als het even kan, zit daar elke week ook nog een avondrondje bij. Fietsen is één van de dingen waarbij de twee Drontenaren even kunnen ontsnappen aan het drukke bestaan dat ze leiden. Arjan Westerink maalde zijn eerste fietskilometers door Flevoland in 2011 en Gerdiene haakte in 2013 daarbij aan. Sindsdien zijn er heel wat uurtjes samen doorgebracht op de fiets. Meer in beweging zijn, was de reden om te gaan fietsen, maar al snel werd deze noodzaak een deugd. Gerdiene: “We houden allebei als echte Bourgondiërs van lekker eten. En dan is het wel belangrijk om voldoende te bewegen. Omdat het een gezamenlijke hobby is geworden is het extra leuk om samen of met ons vaste clubje van acht fietsers een rondje te fietsen.”

“Mooi langs het water naar Almere fietsen”

Wind in de rug

Afgelopen zomer was één van die rondjes de Batavieren-route. Een route van 78 kilometer die ook vanuit Dronten goed te doen is. Vanuit Lelystad wordt er via Almere langs de Oostvaardersplassen gefietst, waarbij de Bataviahaven als start- en eindpunt fungeert. Arjan Westerink: “Wij hebben de route met een noorderwind gefietst zodat we met de wind in de rug heel mooi langs het water richting Almere konden fietsen.”

Batavieren: - de route

Deze route is in feit op elk punt te starten. Arjan en Gerdiene begonnen hun route bij de Visvijverweg net achter Swifterbant om daar het rondje te starten op het Rivierduinpad. Via een groene route wordt dan Lelystad bereikt. Daar worden verrassende fietspaden aangedaan om vervolgens langs het water Bataviahaven te bereiken. Met de Batavia en Bataviastad vlak naast de route is hier een eerste stop mogelijk.

Langs het IJssel- en Markermeer

Via Lelystad-Haven wordt het fietspad langs de Oostvaardersdijk (N701) aangedaan. Deze wordt langs het water van het IJssel- en Markermeer gevolgd totdat er linksaf geslagen wordt richting Almere. Daar komt de route op één van de pareltjes van de Batavieren route: het Jan van den Boschpad. Hier is afstappen voor het uitkijkpunt Oostvaardersplassen ook zeker de moeite waard.

De route blijft langs de grens van de Oostvaarderplassen lopen, waardoor er lekker beschut gefietst kon worden. Vlak voor Lelystad maken de bomen plaats voor het Oostvaardersveld. Ook hier is een uitkijkpunt over de Oostvaardersplassen, waarbij er mooi over het gehele natuurgebied gekeken kan worden. Het buitencentrum Oostvaardersplassen is vervolgens de toegangspoort tot Lelystad waar via het Hollandse Hout de route terugvoert naar het beginpunt van Arjan en Gerdiene: het Rivierduinpad. “Doordat we hebben gefietst met een noorderwind hadden we op de terugweg weinig last van tegenwind, omdat dat stuk bijna overal mooi beschut is. Dat fietst gewoon heel mooi.”

Steeds een stukje meer ontdekken

De route beviel zo goed dat het stel even later nogmaals het rondje heeft gefietst, maar omdat er toen een zuidwesterwind stond, werd precies de omgekeerde route ‘bewandeld’. Gerdiene Westerink: “We hebben meerdere wegen en fietspaden ontdekt waar we nog niet eerder geweest waren. En we ontdekken eigenlijk steeds een stukje meer. Bij de Noorderplassen staat bijvoorbeeld een restaurantje van Staatsbosbeheer. Dat was een leuke stop waarvan we het bestaan nog niet wisten. Dankzij deze route kom je ook nog eens ergens tijdens het fietsen en dat is natuurlijk hartstikke leuk.”

Wind

Het stel steekt regelmatig de provinciegrens over voor een rondje over de Veluwe en dan met name op dagen dat de wind stevig is. Arjan Westerink: “In Flevoland rijd je eigenlijk altijd tegen de wind in. Op de lange rechte wegen door Flevoland kan tegenwind best vervelend zijn, daarom proberen we altijd onze routes zo te plannen dat we vanuit Harderwijk, Kampen of Elburg met de wind in de rug naar Dronten kunnen fietsen. Als je dan langs het water over de dijk van Harderwijk naar Biddinghuizen fietst, dan kan je met de wind in de rug echt heerlijk doorfietsen.”

Combineren

Flevoland heeft voor- en nadelen als het gaat om recreatief fietsen. Arjan en Gerdiene zijn beiden geen tempofietsers die er alles aan doen om een hoge maximumsnelheid te bereiken. De combinatie van lekker doorfietsen in de polder, het recreatieve van de Veluwe en vervolgens over de mooie polderwegen weer naar huis maakt het fietsen voor het Drontense koppel leuk. Gerdiene Westerink: “Jazeker. Die combinatie maakt het mooi. We gaan dan ook regelmatig de brug over om de provincie in of uit te fietsen. Ook kiezen we vaak een route richting het noorden. Dan fietsen we door de Noordoostpolder richting Blokzijl of Giethoorn. Dat zijn ook altijd hele mooie stukken om te fietsen.”

Eilandhoppen

De Batavieren route bevat ook beide elementen: typisch Flevolandse stukken langs het water en hele stroken bos- en natuur die doen denken aan de Veluwe: Arjan Westerink: “De Oostvaardersplassen zijn ook bijna net zo druk als de Veluwe, want toen wij daar fietsten, kwamen we ook grote groepen toeristen tegen die langs het gebied aan het fietsen waren. We willen binnenkort ook wel een keer de route Eilandhoppen proberen, want die is vanuit Dronten ook goed te doen. En tijdens onze wekelijkse rondjes zullen we sowieso weleens stukjes mee gaan pakken van de routes die we via de Top-10 fietsroutes in Flevoland hebben leren kennen.”

Bekijk de route Eilandhoppen