Verhaal Lydia en Geert Putter

De Oostvaardersplassen is niet alleen een mooi natuurgebied voor plant en dier, ook fietsers in Flevoland kunnen volop van dit unieke stukje Nederland genieten. Bij de fietsroute Gassen langs de plassen gaat dat echter wel op volle snelheid, al kan je natuurlijk ook een klein beetje minder gas geven om extra lang te genieten van het natuurschoon op deze route.

Naam: Lydia Putter en Geert Putter
Woonplaats: Lelystad
Fiets: Cannondale K optimo 2 (Lydia), Specialized Tarmac 4 (Geert)
Strava-naam: Lydiaputter & geertputter

Moeder en zoon

De familie Putter is in het jaar 2000 in Lelystad komen wonen. Voorheen woonde Lydia met haar man Teun in Brabant en werden er vooral rondjes richting België gefietst. Sinds ze in Flevoland wonen, zijn er hier ook al heel wat kilometers asfalt afgehaspeld op de racefiets. Inmiddels kreeg het stel ook een zoon genaamd Geert. Toen ook hij begon met fietsen werden er samen heel wat rondjes door de polder gefietst. Geert is inmiddels het tempo van zijn moeder ontgroeid en dus wordt er niet heel veel meer samen gefietst.

Snelheidsverschil

Speciaal voor ‘Gassen langs de plassen’ werd een uitzondering gemaakt en herleefde oude tijden doordat moeder en zoon beiden op de racefiets kropen voor één van de populairste fietsroutes in de Flevolandse Top-10. Lydia: “Geert kan als getrainde schaatser en fietser natuurlijk veel harder fietsen dan ik, maar heeft zich heel goed in weten te houden tijdens ons rondje waardoor het snelheidsverschil dat er normaal wel is nu even niet te merken was voor mij.”

Gassen langs de plassen: - de route

Wie de gashendel wil opendraaien tijdens het fietsen door Flevoland moet zeker een keertje gaan ‘Gassen langs de plassen’. Deze in totaal 85 kilometer lange route kan vanuit zowel Almere als Lelystad worden gefietst. Het echte startpunt ligt namelijk precies tussen deze twee plaatsen in. Het natuurbelevingscentrum Oostvaarders is in deze omschrijving het begin. De route brengt je direct naar het prachtige Jan van den Bosch pad. Dit fietspad laat je kennismaken met de kenmerkende uitzichten over de Flevolandse moerassen, prachtige waterpartijen met ongerepte natuurstroken in de Oostvaardersplassen.

Vol gas Lelystad binnenstormen

Dat gezegd hebbende, is het genieten van de natuur voor veel fietsers slechts een mooie bijkomstigheid. Het draait om het ronddraaien van de grote versnelling, het oppompen van de wattages en het scoren van een hoge gemiddelde snelheid. En dat kan allemaal zodra de draai naar de Oostvaardersdijk is gemaakt. Waar je dus het liefst de wind in de rug hebt om vol gas Lelystad binnen te stormen.

Na deze krachtsexplosie op de pedalen is het heerlijke uitbollen over de slingerende fietspaden van het Hollandse Hout. Via de Praamweg, de Grote Trap aan de Ibisweg bij Zeewolde, de Vogelweg en het Vierbruggenpad fiets je weer Almere binnen. Daar doorkruis je meerdere toplocaties zoals Stadslandgoed De Kemphaan, het voormalige Floriade terrein en een echt duinpad als de Strandwijk Duin gepasseerd wordt. De Noorderplassen zijn de aanhef voor een zinderende finale waar de snelheid weer flink kan oplopen. De terugweg over de Oostvaardersdijk, bij voorkeur ditmaal met wind mee, zorgt voor een knallende finale van deze ‘Gassen langs de plassen’ route.

“We houden altijd rekening met de windrichting”

Tegenwind

Moeder en zoon kozen ervoor om de route niet helemaal te fietsen, maar gingen gezamenlijk alleen het stuk langs de Oostvaardersplassen en de Knardijk fietsen. Lydia: “Dat was leuk ondanks dat het hard waaide die dag. Op de dijk is dat prettig als de wind mee is en een stuk minder prettig als je met tegenwind moet fietsen. De windrichting is dan ook altijd wel iets waar we rekening mee houden. Op de heenweg hebben we wind het liefste tegen en dan niet via de dijk, zodat we op de terugweg wind mee hebben als we weer richting huis fietsen over de toch wel open stukken langs de dijk. Het Markermeer is echt mooi, maar dan wel graag met de wind in de rug.”

Volle bak

Geert fietst al vanaf zijn achtste, eerst op de mountainbike en later ook op de racefiets: “De Oostvaardersplassen vervelen nooit. Er zijn hele mooi stukken langs de route waar je goed om je heen kan kijken en de omgeving in je op kan nemen. En als je wilt, dan kan je ook overal volle bak rijden en dat vind ik dan wel weer erg lekker. Groot voordeel is dat er onderweg ook grote stukken met goede beschutting zijn, waardoor je bij tegenwind alsnog door kan blijven knallen”, aldus de inmiddels 16-jarige Lelystedeling.  

De Grote en Kleine Trap

Eén van de punten waar Lydia en Geert echt van genoten hebben tijdens de route waren de Kleine en de Grote Trap nabij Zeewolde. Ook daar is - net als in de rest van Flevoland – de wind altijd een factor. Geert: “We hebben nu ook de Grote Trap en de dijk van de wind af gefietst, want dat stuk zou ik niet graag tegen de wind in willen fietsen. We hebben dat weleens gedaan, omdat ik zo uitkwam of omdat we het gewoon eens wilden proberen, maar echt leuk is het dan niet. Maar als je daar gewoon rekening mee houdt, dan is dit rondje gewoon voor iedereen goed te doen, zowel voor beginnende als ervaren fietsers. Het hele ‘Gassen langs de plassen’ stuk is gewoon een mooi rondje. De meeste stukken had ik natuurlijk al wel vaker gefietst tijdens mijn fietstrainingen voor de schaatsclub. Maar ik vond het juist erg leuk om de bekende en onbekende stukken nu gecombineerd te zien tot één route.”

Toerclub Flevoland

Een bekende naam in het Flevolandse fietsen is Wil Dennissen. Lid van TC Flevoland en onder meer initiator van Omloop Flevoland. Hij introduceerde een tijd geleden de term ‘De Muur van Woei’ refererend aan de steile Belgische klim ‘De Muur van Huy’ die als scherprechter dient in de wielerklassieker De Waalse Pijl.

‘De Muur van Woei’

Toerclub Flevoland

De ervaringen van de familie Putter op het rondje langs de Oostvaarderplassen zijn inmiddels ook met de leden van TC Flevoland gedeeld en het zit in de pen dat ook TC Flevoland de route met een groep fietsers gaat rijden. Lydia: “Toen we hier in Lelystad kwamen wonen zag ik het oude clubhuis van Toerclub Flevoland. Dat was voor mij het signaal dat er hier dus ook gefietst wordt. En ik hou niet zo van alleen fietsen en zeker niet in een kale, vlakke uitgestrekte polder dus heb ik mij direct aangemeld. Fietsen hier is totaal anders dan Brabant of Noord-Holland; waar ik ook nog gewoond heb. En dat is inmiddels al meer dan twintig jaar geleden.”

Nieuw rondje

Tijdens de rondjes met de toerclub kwam Lydia erachter dat wanneer je de weg weet in Flevoland er hier ook heel mooi gefietst kan worden. Het nieuwe ‘Gassen langs de plassen’ rondje is volgens haar dan ook een goed initiatief om fietsers bekend te maken met alles wat Flevoland te bieden heeft: water, rust, ruimte én natuur. “Als er geen route is uitgestippeld moet je wel een beetje weten waar je moet zijn. Er zijn in de loop der jaren ook veel mooie fietspaden bijgekomen al zijn er ook stukken die nu minder mooi zijn omdat er bijvoorbeeld bomen zijn gekapt. Maar het fietsen in een groep van TC Flevoland is toch gewoon iedere keer weer ontzettend leuk. We fietsen dan ook bijna nooit hetzelfde rondje. De ‘Gassen langs de plassen’ route hebben we als club nog niet aangedaan, maar ik heb al wel tegen onze fietsgroep gezegd dat we dat absoluut een keer moeten fietsen. Dus dat zal binnenkort wel een keer gebeuren en dan maken er nog meer mensen kennis met deze toch wel mooie, veelzijdige route.”

“Eigenlijk alle wegen in Lelystad wel gehad”

Fietsen om te trainen

Geert traint bij een van de selectiegroepen van de ijsbaan Amsterdam en fietst dus nu voornamelijk in die regio, maar ook in Lelystad wordt nog regelmatig de fiets gepakt: “Ik heb eigenlijk alle wegen in en om Lelystad wel gehad. En een groot deel van de wegen in Flevoland ook. Ik fiets ook echt om te trainen, mijn snelheid te verhogen en probeer op de Strava-segmenten goede tijden neer te zetten. Voor het trainen op snelheid is Flevoland zeer geschikt. Eigenlijk alle wegen zijn kaarsrecht, de fietspaden en wegen zijn mooi breed en dat is ideaal om een mooie Strava-tijd neer te zetten, een KOM-tje te pakken.” Het rijden van de route was voor beiden een leuke ervaring die wellicht nog wel een vervolg krijgt: “Wellicht gaan we naar aanleiding van dit rondje wel weer wat vaker samen fietsen, want dit was toch wel heel leuk”, klinkt het in koor.

Bekijk de route Gassen langs de Plassen