Verhaal Richard Batelaan

Vanuit Zeewolde is de fietsroute Keren langs de Meren gemakkelijk op te pakken. En dus besloot Richard Batelaan vanuit die plaats de stoute wielerschoenen aan het trekken. Het werd een rit vol met ontdekkingen, waarbij snelle tempostukken werden afgewisseld met passages die de gemiddelde fietser in Flevoland niet verwacht. “Leuk om een keer wat andere paadjes te fietsen.”

Naam: Richard Batelaan (50)
Woonplaats: Zeewolde
Fiets: Giant Propel
Strava-naam: Richardbatelaan

Thuis in Zeewolde

Richard (50) komt oorspronkelijk uit Nijkerk, maar stak in 1998 het water over om in Zeewolde te gaan wonen. Dat deed hij samen met zijn vrouw Liana. In Flevoland kwamen daar twee jongens bij, een tweeling genaamd Milan en Boaz. Inmiddels voelt het gezin zich helemaal thuis in Zeewolde en worden er regelmatig fietstochten afgewerkt. Dit doet hij soms alleen, soms met zijn vrouw en elke zondag met een paar fietsmaatjes uit Nijkerk. “Zij willen de polder niet in, dus dan fiets ik altijd vanuit Zeewolde die kant op om daar een route te rijden. Dat ik weer met mijn vrouw fiets is overigens wel bijzonder. Een aantal jaar geleden is ze namelijk hard gevallen. Waarschijnlijk tikte ze mijn achterwiel aan en bij die val heeft ze zo ongeveer alles gebroken wat er te breken valt. Ook liep ze daarbij een hersenkneuzing op.”

Mont Ventoux

Richard vervolgt: “Na een zware periode gaat het nu weer goed met haar. Vanaf begin dit jaar werkt ze ook weer gelukkig. En we fietsen weer samen. Ze weet zelf niets meer af van het ongeval. Hierdoor is er (gelukkig) ook geen angst ontstaan om op de fiets te stappen. Sterker nog, ze fietst dit jaar de Mont Ventoux op voor het goede doel en om daarmee voor haarzelf ook die zware periode die achter ons ligt af te sluiten.”

Keren langs de Meren: - de route

Fietsen is dus in veel aspecten een belangrijk onderdeel van het leven van het gezin uit Zeewolde. Daarbij blijft het water dat tussen de oude en nieuwe woonplaats ligt trekken en dus fietste Batelaan de Flevolandse Top-10 route ‘Keren langs de Meren’. Al vrij snel voert deze 113 kilometer lange route de fietsers die bij Harderwijk starten het Harderbos in. Vergezeld door de loslopende Schotse hooglanders is de Bremerbergdijk de volgende etappe. Vanaf de dijk kan de fietser aan de andere kant van het water Nunspeet zien liggen. Dankzij een fietspondje bij het Bremerbergstrand kan er zelfs nog even van de route worden afgeweken om dit plaatsje op de Veluwe te bezoeken.

“Ik kwam op plaatsen waar ik nog nooit was geweest”

Aangenaam verrast

Fietsers die de Bremerdijk blijven volgen passeren diverse campings en stranden voordat onder meer Elburg, het Revebos bij Kampen en het Roggebotbos wordt aangedaan. Via Lelystad en de Knardijk komt Zeewolde dan alweer snel in zicht. Richard fietste de hele route en werd aangenaam verrast: “Ik ben de route vanuit Zeewolde gestart en heb de route in Harderwold opgepakt. Toen ben ik richting het pannenkoekenhuis Hans & Grietje gereden en daar kwam ik ook direct op plaatsen waar ik nog nooit was geweest. Omdat ik het niet kende en ook niet wist dat daar een fietspad ligt. Dat verbaasde mij wel, omdat die paden eigenlijk allemaal heel dichtbij Zeewolde zijn. Normaal gesproken pak ik de gebaande paden langs het water en rij ik rechtdoor naar Elburg, Kampen en verder. Maar nu wijk je daar dus af en toe ook vanaf en dat vond ik wel heel erg leuk. De weg bij het Kabouterbos (vlakbij Kampen) was trouwens nog wel echt een uitdagend stuk over de keien. Ook bij de Ketelbrug ontdekte ik nieuwe stukken. Dat is erg leuk om te ervaren en die paadjes zoek ik nu ook nog steeds weer op, als afwisseling.”

Fietsuitjes

Op de racefiets geniet hij naast zijn rondjes door de polder ook van de ritten over de Amerongse berg of de Posbank en gaat hij jaarlijks met zijn maatjes naar het buitenland om iconische routers als de Alpe d’ Heuz of de Mont Ventoux te rijden. “Dit jaar zijn we naar Italië geweest om de Stelvio-pas over de Stelvio, de Gavia en de Mortirolo te fietsen. Dat zijn wel echt leuke uitjes altijd.”

Triatlonsport

Voordat Richard zijn hart verloor aan de fiets was hij een teamsporter. Korfbal was jarenlang zijn passie. Maar ook toen was fietsen al een deel van zijn leven, omdat hij met zijn vader ook toen al regelmatig een rondje maakte op de tweewielers. Mede dankzij die ervaringen werd de interesse voor de triatlonsport gewekt, een echte Flevolandse activiteit. “Ik vind hardlopen en zwemmen ook geweldig leuk om te doen. De triatlon van Almere heb ik nog niet gedaan, maar wel bijvoorbeeld de Endurance hier in Zeewolde.”

Rond(je) Flevoland

Een blessure aan de kuit zorgt ervoor dat het triatlon gedeelte even op een laag pitje staat. In plaats daarvan fietst Richard als een echte duursporter graag wat langere rondjes. “Eén van de Top-10 fietsroutes die mede dankzij Sportservice Flevoland zijn samengesteld gaat om heel Flevoland heen. Dit is volgens mij een route van 240 kilometer. Daar hou ik wel van, dus die uitdaging wil ik nog wel een keer aangaan. Maar ook Gassen langs de Plassen wil ik nog wel een keertje gaan fietsen. Ik vind het gewoon leuk om steeds een ander rondje te doen, dus daarom zijn deze routes wel echt een leuke afwisseling voor mij. Sinds kort heb ik een Garmin op mijn fiets waarop de routes kan inladen en dat maakt het extra leuk om zulke dingen te doen. Ik geef het fietsen in Flevoland sowieso een dikke acht. Blik op oneindig en lekker langs het water fietsen: ik vind het echt hartstikke leuk.”

Bekijk de route Keren langs de Meren