Ondernemen in Flevoland - Lees het verhaal van Lambri Wood Panels

  

Ondernemers vinden in Flevoland de ruimte om hun ambities waar te maken. Ze hebben een hands on-mentaliteit, aanpakken zit de Flevolanders nu eenmaal in het bloed. Lef om zaken anders dan anderen te doen. Durven te experimenteren, eigenzinnig en innovatief te zijn.  

Groen denken. - Dat zit in het DNA van Lambri Wood Panels uit Lelystad.

Het familiebedrijf maakt al bijna 60 jaar akoestische wand- en plafondsystemen voor publieke gebouwen. Nagenoeg zonder gas. Hoe ze dat doen? Met een warmte/koude-opslagsysteem (WKO) in de bodem, een warmtepomp en zonnepanelen. De blik vooruit. Kansen zien. Risico’s nemen. Het kan in Flevoland! 

Flevoland is de provincie van de vooruitgang. Het is dé plek waar ondernemers de ruimte vinden om hun ambities waar te maken. Durven experimenteren. Eigenzinnig. Innovatief. Woorden die ook de broers Erwin en Rob Ketelaar op het lijf zijn geschreven. Samen met hun andere broer Sander runnen ze het familiebedrijf, waarbij Rob zich richt op het houtbedrijf, Sander op ICT/financiële zaken en Erwin op het zonnestroombedrijf.  

Lelystad in logistiek middelpunt

Opgericht door hun vader, begin jaren 70. Tot 2008 gevestigd in Maarssen. Samen zetten ze de droom van vader voort. Ze zochten meer ruimte en vonden een kavel van 13.000 vierkante meter langs de A6 voor een gunstige prijs. Ze vertrokken onmiddellijk, en keken nooit meer om. In Lelystad werken ze aan de toekomst: het bedrijf heeft alle ruimte om door te groeien. 

Logistiek gezien ook een perfecte plek. Transport kan via de weg, het water en het spoor. En vergeet de overslaghaven en de luchthaven niet. De akoestische wand- en plafondsystemen gaan namelijk vanaf Lelystad de hele wereld over. Met name naar het Midden-Oosten, Noord-Amerika en Europa. Maar liefst 80 procent van de producten is voor de export.  

2.310 zonnepanelen

De ruimte en de bereikbaarheid gaven de doorslag. Wat ook meespeelde: het demografisch profiel.  ‘Flevoland heeft – en zeker Lelystad – een relatief jonge bevolking’, legt Rob uit. ‘Voor ons als productiebedrijf is het gunstig om voldoende potentiële arbeidskrachten in de buurt te hebben. De dorpen om Lelystad heen zijn vooral agrarisch georiënteerd. Dit type werknemers past bij ons: aanpakkers!’ Terugkijkend was het de juiste keuze om naar het nieuwe land te gaan, blikken de broers tevreden terug. ‘We hebben hier letterlijk de ruimte!’  

Er ontbrak nog één punt van het wensenlijstje: zonnepanelen. Inmiddels liggen er 2.310 op het dak. Voldoende om ongeveer 250 huishoudens van stroom te voorzien. Van de zware zaagmachines tot de verlichting in de gang: alles draait op zelfopgewekte elektriciteit. ‘Het was een ingewikkeld proces dat drie jaar duurde’, vertelt Erwin. Vanaf de bouw van het pand wilden de broers al zo energieneutraal mogelijk produceren. Dankzij een warmte/koelingsysteem gaat de restwarmte uit het productieproces niet verloren. ‘Met het plaatsen van de zonnepanelen was voor ons de cirkel rond.’ 

Doorpakken

Een forse investering, die dankzij een verduurzamingsvoucher van het Energie Expertisecentrum Flevoland (EEF) rondkwam. Erwin: ‘Als ondernemer redeneer je vooral vanuit risico’s en opbrengsten. Als er ondernemers zijn die nog twijfelen, mogen ze ons bellen.’ Rob vult aan: ‘Het was gerust een taaie klus te noemen. EEF hielp ons om gemotiveerd te blijven, gaf advies en pakte door. Nu weten we dat we écht zinvol bezig zijn door nagenoeg CO2-neutraal te produceren.’  

Bekijk hier een filmpje over Lambri Wood Products

Meer verhalen - van Flevolandse ondernemers