Ondernemen in Flevoland - Lees het verhaal van Almeerse Wind

  

Ondernemers vinden in Flevoland de ruimte om hun ambities waar te maken. Ze hebben een hands on-mentaliteit, aanpakken zit de Flevolanders nu eenmaal in het bloed. Lef om zaken anders dan anderen te doen. Durven te experimenteren, eigenzinnig en innovatief te zijn.  

Burgers die beslissen wat er met de winst - van de opgewekte energie gebeurt?

Bij Almeerse Wind is dat heel normaal. Zo zijn er plannen om bijvoorbeeld de prijs voor eigen energiegebruik te temperen of nieuwe energieprojecten te starten. Een verhaal van inwoners over ondernemen met lef!   

Op de voormalige bodem van de Zuiderzee waait het altijd. Draaien de windmolens non stop. Zo ook die van Almeerse Wind. De twee windturbines op windpark Pampus Wind voorzien ongeveer 4.500 Almeerse huishoudens van elektriciteit. Het unieke aan ook deze lokale burgercoöperatie? ‘Iedereen kan lid worden en meebeslissen over het beleid en de winstbestemming’, zegt voorzitter John van Diepen.  

Onze wind, onze stroom

‘Of je nu rijk of arm bent, een grote mond hebt of een kleine: ieder lid heeft één gelijke stem. Onze wind. Onze molens. Onze stroom.’ Almeerse Wind heeft inmiddels 500 leden. De winst gaat, niet zoals gebruikelijk is, naar de particuliere of commerciële aandeelhouder van het windpark. Nee, die vloeit via de ledenvergadering terug in de maatschappij.  

John heeft wel een mooi idee. Hij wil graag gezinnen helpen die nu in de problemen komen door de torenhoge energieprijzen. Hoe? Door het aankopen van een zonnepark, bijvoorbeeld, en dat exclusief toegankelijk te maken voor huishoudens met energiearmoede. ‘Geen goedkopere stroom dan die van zon en wind. Deze gezinnen hebben dan twintig jaar stroom voor 0,15 cent per kilowattuur’, legt de voorzitter uit. Maar het is aan de ledenvergadering om de ideeën van alle leden te wegen.

Lokaal initiatief

John (58) is van huis uit bouwkundige en Flevolander in hart en nieren. Geboren en getogen op een voormalige boerderij in Kraggenburg (Noordoostpolder). Erfde maatschappelijke betrokkenheid van zijn vader. Vertrok op zijn 23e naar Almere, op zoek naar avontuur. Hij raakte in 2013 betrokken bij een lokaal initiatief voor duurzame energie en stond aan de wieg van Almeerse Wind. ‘Niemand kan zonder gas en elektriciteit, maar meer dan ooit is duidelijk hoe afhankelijk we zijn.’  

Duwtje in de rug

De lokale energiecoöperatie kreeg zélf ook een duwtje in de rug om de twee windturbines te betalen: van het Energie Expertise Centrum Flevoland (EEF). Almeerse Wind haalde het benodigde bedrag uiteindelijk via crowdfunding op. Tot grote blijdschap van John van Diepen. ‘Flevoland is koploper groene energie en als het aan ons ligt, doen we nog een stap voorwaarts. Word je eigen energieleverancier en beslis mee wat er met onze wind gebeurt!’  

 

Meer verhalen - van Flevolandse ondernemers