Recept: Hoofdgerecht

In de serie ‘Smaakzoekers op wielen’ gaan chef-kok Sharon de Miranda en culinair ondernemer Nadia Zerouali op zoek naar gezond en lekker eten in de provincie Flevoland. Voor een stad die rijk is aan 187 verschillende culturen, zijn onze smaakzoekers heel benieuwd welke gerechten er thuis gekookt en gegeten worden in Almere en welke ingrediënten hier de basis van vormen. Daarom gaan Sharon en Nadia in de vierde aflevering niet samen op pad, maar hebben ze Senait en Lulu - twee inwoners van Almere, gevraagd om met hen mee op pad te gaan. Wat al snel blijkt: de aardappel en de ui worden in vele keukens gebruikt als basisproduct. Kook jij met de dames mee? Hier vind je het recept.

Ingrediënten - Aantal personen: 6

Ingrediënten Injera

Koop de Injera, bijvoorbeeld bij Restaurant Seni in Almere. Om het zelf te maken heb je de volgende ingrediënten nodig. Maar begin op tijd: Het maken van het deeg heeft enkele dagen nodig om te gisten. Het proces is vergelijkbaar met het proces van zuurdesem.

  • 2 kilo teffmeel
  • 0,5 kilo volkoren bloem
  • 0,5 kilo Sorghum meel
  • 1500 ml water
  • 1 lepel zout
  • Olie om in te bakken

Ingrediënten aardappel sambal

  • 1 grote aardappel
  • 1 theelepel surinaamse massala
  • 2 tenen knoflook
  • 1 Spaanse peper
  • zout naar smaak
  • koolzaadolie

Ingrediënten gepofte ui

  • 6 kleine uien
  • Biologische tuinaarde
  • verse laurierblaadjes en/of stevige tuinkruiden zoals tijm, salie en rozemarijn
  • 2 el ras el hanout
  • 1 dl koolzaadolie

Ingrediënten gestoofde rundvlees met aardappelen en uien

  • 4 ui
  • 1 wortel
  • 1 kg rundvlees
  • 3 eetlepel koolzaadolie
  • 50 gram gember
  • 1 eetlepel gehakte knoflook
  • 1 stuk droge chilipeper
  • 1 eetlepel donkere sojasaus
  • 1 eetlepel oestersaus
  • zout naar smaak
  • 1 eetlepel witte peper
  • ½ kaneelstokje
  • ongeveer 3 steranijs
  • 30 gram gebakken uitjes
  • 5 aardappelen
  • 1 eetlepel sesamzaad
  • 1 bos lente-ui
  • 1 bos koriander

Ingrediënten gestoofde aardappelen

  • 3 ui
  • 5 aardappelen
  • 3 eetlepels koolzaadolie
  • 125 mg tomatensaus
  • 1 eetlepel gehakte knoflook en gember
  • 1 eetlepel zout
  • 3 eetlepel berbere kruidenmix (chilies, paprika, komijnzaad, peper, kardemom, gember, fenegriek, kaneel, basilicum, nootmuskaat).

Bereiding Injera

Wanneer je bij een lokaal restaurant Injera gekocht hebt, hoef je deze alleen nog op te warmen in een pan, oven of magnetron wanneer je de rest van de onderdelen bereid hebt.

Om de injera zelf te maken, maak je als eerste een gistdeeg door 500 gram teef met ongeveer 500 ml lauw water te mengen. Vervolgens kneed je het deeg met de hand en laat je het 2 dagen gisten. Vervolgens meng je 1,5 kilo teef, 500 gram volkoren bloem en 500 gram sorghum meel, voeg je dit samen met het gistdeeg en ongeveer 1 liter lauw water. Kneed het goed door en laat het weer 1 dag rusten. Tijdens het bereiden van de injera maak je het beslag dun door warm water en zout toe te voegen en bak je ze af in een hete koekenpan.

Bereiding aardappel sambal


Schil en rasp de aardappel met de mandoline. Laat de geraspte aardappel 10 min rusten in een bakje koud water vul het water aan dat de aardappel helemaal onder staat met water. ondertussen hak je de knoflook en peper fijn. Spoel de aardappelen schoon in een zeef onder koud stromend water en plaats dit in een bakje. Voeg de massala, knoflook en de Spaanse peper toe wat zout naar smaak en een flinke scheut olie.

Bereiding gepofte ui


Verwarm de oven voor op de heetste stand. Bekleed een diepe ovenschaal met een laag biologische tuinaarde. Leg hier de ongepelde uien in, bestrooi met de kruiden en pof de uien in het midden van de oven in ca. 30-45 minuten zacht en gaar. Meng ondertussen de ras el hanout met de olie. Plop de uien uit hun vel en serveer ze met de ras el hanout olie.

Bereiding Gestoofde rundvlees met aardappelen en uien


Pel de uien en snijd deze in blokjes van 3 cm. Schil de wortel en aardappelen en snijd deze in blokjes van 3 cm. Snijd de rundvlees ook in blokjes van 3 cm. Verhit de koolzaadolie in de koekenpan en bak de gember, knoflook, droge chilipeper tot lekkere geur uitkomen (10 seconden). Voeg de rundvlees blokjes en roerbak paar minuten tot alle kanten van het vlees bruin worden.

Doe de sojasaus, oestersaus, zout, peper, kaneelstokje en steranijs naar smaak erbij en roerbak dit 1 minuut mee. Voeg uien en wortel blokjes en roerbak 30 seconden.Voeg gebakken uitjes toe en doe er water bij, zodat alle ingrediënten bedekt zijn.Breng aan de kook, zodra het kookt draai je het vuur laag. Stoof dit alles 20 minuten en doe de aardappelblokjes erbij, laat deze 10 minuten meestoven. Roer nog goed door, de saus moet niet te dun zijn. Is dit wel zo, laat het dan nog even met de deksel van de pan doorkoken op hoog vuur. Maak het gerecht af door het te bestrooien met koriander, lente-ui en het sesamzaad.

Bereiding gestoofde aardappelen

Snijd de uien en aardappelen in blokjes van ongeveer 3 cm. Verhit de koekenpan en bak de ui in de olie. Voeg de peper en tomatensaus toe en bak dit voor 10 tot 15 minuten. Voeg de aardappel, het zout en de rest van de kruiden toe met een scheutje water. Breng het geheel aan de kook en stoof het geheel tot de aardappelen gaar zijn. Roer de saus goed door, het mag niet te dun zijn.

Tijd om dit heerlijke gerecht te serveren

Pak een grote schaal en verdeel de injera daarover. Zorg dat alle stukken van het bord bedekt zijn. Verdeel het stoofvlees, de gestoofde aardappelen, gepofte ui en aardappel sambal over de Injera. Serveer de schaal op tafel. Het beste laat je al je gasten met de handen eten en allemaal van hetzelfde schaal.

Wil je het recept downloaden en uitprinten? Dat kan hier

Alle andere recepten - van onze smaakzoekers