Verhaal Ben Helmink en Jan Steffens

Eén van de populairste fietsroutes in Flevoland is de 93 kilometer lange route genaamd Eilandhoppen. Dankzij markante passages langs Urk, Oud-Kraggenburg, het Waterloopbos en Schokland een route met veel variatie in het landschapsbeeld. Emmeloorders Ben Helmink en Jan Steffens fietsten het rondje op een mooie, warme zomerdag samen met enkele leden van de fietsclub Emmeloord. Hun conclusie? “Dit is een rondje waarvan je moet genieten.”

Naam: Ben Helmink en Jan Steffens
Woonplaats: Emmeloord

Fietsclub Emmeloord

De fietsavonturen van Ben Helmink en zijn fietsmaatjes begonnen in 1997 tijdens een bezoek aan SC Emmeloord. De bijeenkomsten bij SCE bestonden uit voetballen op de donderdagavond. Dat was echter niet genoeg beweging voor Helmink, Jaap van der Est en Arie van der Burg. Zij besloten dat er naast het voetballen ook een gezamenlijk rondje gefietst kon worden.

Na een jaar was de fietsgroep gegroeid naar vijftien personen. Op dit moment, 26 jaar na de oprichting, zijn er ruim tweehonderd fietsers die één of meerdere fietstochten hebben meegefietst. De fietsclub Emmeloord bestaat uit verschillende groepen, geleidt door de kerngroep bestaande uit Ben Helmink, Jan Steffens, Koert van Elp, Peter Winkeler en Marie-José Jacobs, waarbij de laatste twee net zijn toegetreden.

De A-groep bestaat uit snelle fietsers. Zij maken hun rondjes op maandagavond. Jan en Ben fietsen op de dinsdag in respectievelijk de B- en C-groep. Die rondjes worden door Ben bedacht, gemaakt en uitgevoerd. De D-groep, die hoofdzakelijk uit vrouwen bestaat, fietst ook op dinsdagavond. De E- en F-groep zijn mensen die niet meer werken. Zij fietsen op dinsdagmiddag en vrijdagmorgen. Er wordt altijd gestart in Emmeloord, waarna de route zowel binnen als buiten Flevoland vervolgd wordt.

Voor de gelegenheid ging Helmink met een kleine afvaardiging op een snikhete dag Eilandhoppen. Dit is één van de Top-10 fietsroutes in Flevoland. Als echte fietsfanaten wilden Helmink en Steffens daar graag eens kennis mee maken. En dus werd de fiets uit de schuur gehaald, de schoenen in de pedalen geklikt voor een zondagmiddag lang Eilandhoppen.

Eilandhoppen: - de route

Het was een mooie, zonnige en warme dag en dus mooi fietsweer toen Ben Helmink en vijf fietsmaatjes op de racefiets sprongen voor een lekker rondje Eilandhoppen. Hun start en finish ligt in Emmeloord wat betekent dat er eerst richting Marknesse gekoerst wordt voor een passage door het Waterloopbos met al haar prachtige waterwerken van weleer. Vervolgens fietsen de mannen langs het Zwarte Meer en de daarin gelegen Pier + Horizon naar het lichtbaken van het voormalige schiereiland Oud-Kraggenburg.

Bijzonder!

Tussen de boomgaarden van de fruitkwekers rondom Ens vervolgt de route zich naar Ramsdijk waar bij het Werelderfgoed Schokland een doorsteek gemaakt wordt. Onder het genot van een bakje koffie wordt in het restaurant van museum Schokland de route nog even besproken. Vanuit dit voormalige eiland is het doortrappen tot aan de Ketelbrug waar het volgende eiland al opdoemt: vissersdorp Urk. Ben Helmink en Jan Steffens fietsen door en praten na de passage door het Urkerbos aan de keukentafel in Emmeloord na over de 93 kilometer lange route door de Noordoostpolder.

Ben: “De passage door het Waterloopbos, oud Kraggenburg, de lichtwachterswoning en misthoorn op Schokland en Urk is mij het meeste bijgebleven. Ook het fietsen bij Schokland natuurlijk. Nagele is en blijft ook een bijzonder dorp om doorheen te fietsen. Het stuk onder de Ketelbrug door is ook bijzonder! Helemaal als je zo vlak langs het water met het zicht op Urk aan het fietsen bent. Ik zou iedereen willen aanraden om deze route te fietsen, want hij is zeker de moeite waard.”

Fietsen in Flevoland: “Echt genieten”

Tempo maken

Het enthousiasme van beide heren spat ervan af. En dat terwijl ze beiden oorspronkelijk niet uit Flevoland afkomstig zijn en dus ook door totaal andere landschappen gefietst hebben in het verleden. Jan Steffens komt oorspronkelijk uit Borne, een plaatsje vlak bij de Twentse stad Enschede. Een totaal ander gebied dan de Noordoostpolder. “Twente is een prachtig gevarieerd gebied om te fietsen, maar het is altijd wel opletten. Veel bochtenwerk. En dat heb je hier niet. Als je hier in de polder fietst, dan kan je wel mooi tempo maken. Vooral als het treintje goed draait, is dat echt genieten.”

Interessant gebied

Ook voor Ben, afkomstig uit ’s-Heerenberg (Achterhoek), is Flevoland nog steeds een mooie uitdaging. “Als ik de Achterhoekse heuveltocht met de fietsclub ga fietsen, dan zegt iedereen dat het daar veel mooier is dan in de polder. Maar ik woon hier al 53 jaar en heb mij – ook vanwege mijn werk – enorm verdiept in het ontstaan en de inrichting van de polder. Als je daar oog voor hebt, is het een heel interessant gebied waar je in fietst. De polder staat voor veel mensen synoniem aan lang, saai en winderig. Maar het feit dat je onder zeeniveau fietst, is natuurlijk wel echt bijzonder. Ik geniet dan ook altijd van de rondjes door Flevoland”, vertelt Helmink.

“Een ervaring waar ik met veel plezier op terugkijk”