'Honing maken? Ieder detail doet ertoe!'

In gesprek met Wilco Schets van Imkerij De Traay

Van de ijverige werkbij die nectar haalt uit kleurrijke bloemen tot het potje honing bij jou op tafel. Grote kans dat deze honing bij Imkerij De Traay in het biologische gebied van Lelystad vandaan komt. Wist je dat er alleen al 50 tot 60 soorten biologische honing worden gemaakt op het nieuwe land? Algemeen directeur Wilco Schets neemt je mee in de bijzondere wereld van …. bijen!

Waar komt jullie honing vandaan?

‘Van zo’n 60 imkers uit allerlei delen van de wereld: van Nederland tot de rest van Europa, Nieuw-Zeeland, Azië en Mexico. Van kleine imkers, vooral in Nederland, met 100 tot 200 bijenkasten tot grote imkers met een paar duizend kasten. Die vind je vooral in Oost-Europa.  Die mix is best bijzonder: we doen zowel zaken met kleine als grote imkers.’

Leveren de imkers kant-en-klare honing?

‘Nee, zij slingeren de honing uit de raten. De honing komt bij ons in stalen drums van 300 kilo binnen. Vervolgens zeven wij de honing en halen we alle grove verontreiniging eruit. Soms zitten er nog dode bijen in of een stukje hout, dat wil je natuurlijk niet in je honing hebben.’

Wat doen jullie er daarna mee?

‘Zo weinig mogelijk! Dat is de kunst van het honing maken. Bij iedere stap die je toevoegt verlies je aroma en kwaliteit. Het is dus maar een heel kort productieproces. Het past ook bij onze visie: zo dicht mogelijk bij de natuur blijven.’

Dus honing maken is best makkelijk?

‘Dat is het dus niet. Je kan de bijen niet sturen hè? Honing is een natuurproduct, maar onze klanten (supermarkten, speciaalzaken en natuurvoedingswinkels) willen natuurlijk een constante kwaliteit. Ieder detail doet ertoe. Wij bewaren in het productieproces de juiste kleur, geur en smaak.’

Wat fascineert jou het meest?

‘Een kast vol bijen is echt een waanzinnig complex geheel. Een bijenvolk is een echte gemeenschap van 20.000 tot 40.000 bijen met onderling een enorme taakverdeling. Die koningin wordt me toch gepamperd! De werkbijen voeden haar, maken haar schoon en verzorgen de broed. De wachtbijen, ja die houden de wacht. Bijen communiceren met elkaar over de locatie van het voedsel door… te dansen. Prachtig om te zien.’

Jullie honing is biologisch. Wat houdt dit precies in?

‘Voor het biologische keurmerk moeten bijen in een cirkel van 5 kilometer rond de kast vliegen, zonder industrie of verkeer. Bijenhouders mogen in de winter ook niet bijvoeren met suikerwater, wat voor de gangbare honing wel heel gebruikelijk is. Verder mag je natuurlijk geen chemische middelen gebruiken en dat is wel lastig, want bijen hebben nogal eens last van ziektes.’

Bijensterfte is natuurlijk al een groot probleem. Wat kunnen wij doen?

‘Je kunt al een klein verschil maken door een tegel uit je tuin te halen en hier bloemen in te zaaien. Zo zorg je ervoor dat bijen voldoende voeding hebben, en dat we kunnen blijven genieten van honing. Zonder bijen geen bestuiving en dus geen voedsel. Zo simpel is het.’ 

Waar word je blij van?

‘Wij maken iedere dag - midden tussen de biologische en biodynamische boeren – honing. Dat is fantastisch om te doen, maar ook erg uitdagend. Als ik dan zie hoe iedereen iedere dag het beste van zichzelf geeft, word ik daar heel blij van!’

Crème honing

Crème honing is een zachte smeuïge honing gemaakt van vloeibare honing gemengd met fijn gekristalliseerde honing. Door honing van bijvoorbeeld zonnebloem en koolzaad, die sterk gaan kristalliseren, te roeren met een mooie voorjaarshoning zoals linde, krijg je een fluweelzachte, gladde honing. Wilco’s favoriet? Wij hebben een heerlijke Italiaanse sinaasappelbloesem honing in ons assortiment. Je proeft het fruit. Oh, dat is zo lekker! Echt een smaakmaker.’