Hieper de pieper

De aardappel is niet meer weg te denken van ons bord. Al sinds de 16e eeuw behoort de aardappel tot een van de basisvoedingsmiddelen in Europa. In Nederland en bij onze zuiderburen behoort de aardappel zelfs tot een van de belangrijkste onderdelen van onze avondmaaltijd.

Wat is een aardappel eigenlijk?

De aardappel is een gewas en behoort tot de nachtschadefamilie. Net als o.a. de paprika en tomaat. De eetbare knollen waarin het gewas zijn zetmeel opslaat kennen we als aardappelen. Na rijst, tarwe en mais is de aardappel wereldwijd een belangrijke voedselbron.

Welke soorten zijn er?

Aardappelen zijn grofweg in 3 soorten in te delen: consumptieaardappelen, fabrieksaardappelen en pootaardappelen. Die laatsten zijn bedoeld om aardappelen aan te laten groeien. Consumptieaardappelen zijn bedoeld om op ons bord te eindigen en fabrieksaardappelen worden gebruikt om te verwerken tot bijvoorbeeld aardappelzetmeel om gerechten te binden. Al worden sommige aardappelen in een fabriek verwerkt om als frietjes in de diepvries bij de supermarkt terecht te komen, toch zijn dat consumptieaardappelen en geen fabrieksaardappelen. De aardappelen zijn vervolgens weer onder te verdelen in allerlei soorten, waarvan het bintje een van de bekendste is.

Wanneer gebruik je welke aardappelsoort?

Aardappelen zijn onder te verdelen in vastkokend, kruimig (bloemig) en zeer kruimig (extra bloemig). Om een fluweelzachte stamppot zonder harde stukjes te maken kun je prima uit de voeten met een kruimig tot zeer kruimige aardappel. Wil je gewoon lekker een aardappel gekookt eten? Dan slurpt een kruimige aardappel behoorlijk wat jus op. Kan heel lekker zijn natuurlijk, maar een prima alternatief is een vastkokende aardappel. Die blijft mooi glad en heeft weinig tot geen jus of saus nodig.

Flevoland

We zijn wereldspeler op het gebied van pootaardappelen. De rijke kleigrond biedt perfecte omstandigheden voor verschillende aardappelsoorten om uit te groeien tot ideale aardappelen die om allerlei manieren verwerkt kunnen worden in onze maaltijden. De teelt van een aardappel duurt gemiddeld zo’n 5 maanden en vindt verspreid over het jaar plaats. Daardoor kun je bij Flevolandse boeren vrijwel het hele jaar door vers gerooide aardappelen kopen.

Probeer dit recept eens

Kiplekker

Neem vastkokende tot kruimige aardappelen en snijd ze in partjes. Leg de partjes onderin de oven op bakpapier -hete lucht 170graden- met een klein beetje tijm. Zet bovenin de oven een gekruid kippetje vers van de boer op het rooster (baktijd ongeveer 45 minuten). Het vet van de kip zal nu de aardappelpartjes bedruipen en zo een heerlijke smaak en krokant korstje geven. Leg er op de bakplaat het laatste kwartier wat seizoen groenten bij en laat meegaren. Succes verzekerd.