Energising the City: - energie in de toekomst

Wonen in het groen, vlakbij - of zelfs op! – het water. Waar de huizen worden verwarmd met… water uit het nabijgelegen Weerwater. Duurzaam en toch heel comfortabel. Precies op de plek waar de Floriade Expo plaats vond, verrijst straks de nieuwste woonwijk Hortus. Met het vele groen als prachtige erfenis. Neem alvast een kijkje in de warmtetechnieken van de toekomst. En lees onze handige tips om nú energie te besparen.

Slimme warmtepomp

De huizen in de nieuwe woonwijk Hortus worden straks zonder fossiele brandstoffen verwarmd. Een groot deel van Almere is al aangesloten op een warmtenet, maar in Hortus gaan ze nog een stapje verder. ‘De huizen worden straks verwarmd met warmte uit het Weerwater’, legt communicatieadviseur Bart Harleman van de provincie Flevoland uit. Het Weerwater is een populaire recreatieplas aan de rand van Almere Stad. Toevallig ontstaan door zandafgravingen bij de aanleg van Almere Haven.

Warmte uit water

‘Het grote voordeel van water is dat het in de winter warmer is dan de buitenlucht en in de zomer juist koeler. Het bassin van het Weerwater is groot genoeg om de nieuwe wijk te verwarmen. Juist omdat het zo dichtbij is, wordt het heel efficiënt en verliezen we geen warmte door transport.’ Dankzij een slimme warmtewisselaar is het water altijd op de juiste temperatuur. ‘Zelfs als het 10 graden vriest en de toplaag van het water is bevroren, dan zit daaronder warmte die je uit het water kunt halen.’

Energieneutraal in 2030

De komende jaren gaan allerlei wijken in heel Flevoland van het aardgas af. Per gemeente en zelfs per wijk wordt volgens Bart bekeken wat handig is. Zo bouwen ze in Nagele een groot warmtevat, dat maar liefst 20 meter de grond ingaat, zodat inwoners er lekker warmpjes bij zitten. De provincie Flevoland wil in 2030 volledig energieneutraal zijn en in 2050 zelfs volledig CO2-neutraal. Zoals afgesproken in het Klimaatakkoord Parijs.

Warmte besparen is simpel

‘In Flevoland lopen we al jaren voorop als het om windenergie gaat, met warmte willen we dezelfde stappen zetten. Dat kunnen we niet alleen, daar hebben we ook onze inwoners en ondernemers bij nodig’, benadrukt Bart. ‘Hoe meer we met zijn allen besparen, hoe minder we nodig hebben. Zo simpel is het. Dat hoeft niet ingewikkeld of duur te zijn. Met een paar simpele ingrepen kun je al veel bereiken.’

Ontdek je lekje

Besparen op je energierekening en er toch warmpjes bij zitten?

  • Vraag een warmtescan aan bij Energieloket Flevoland en ontdek je lek(je).
  • Breng radiatorfolie aan; de warmte vanuit je radiator komt hierdoor terug in je woning en verdwijnt niet via de muur naar buiten.
  • Plaats goede tochtstrips.

Tips

Tip voor particulieren: er zijn verschillende subsidies beschikbaar voor het verduurzamen van je woning. Of het nu gaat om het isoleren van je dak, muren of vloer, het plaatsen van isolatieglas of een nieuwe warmtepomp. Kijk gerust eens op: https://www.verbeterjehuis.nl/

Tip voor ondernemers: het Energie Expertisecentrum Flevoland is er voor ondernemers die advies of financiering nodig hebben voor een duurzaam energieproject.Kijk op https://www.eef-flevoland.nl/ voor informatie.