Agro & Food in Flevoland

De agrarische sector is één van de grootste economische sectoren van Flevoland. Niet alleen door grootschalige productie, maar ook door innovatie. Door de goede structuur en waterhuishouding, heeft Flevoland een van de beste gronden. 

Daarnaast wordt er veel geïnnoveerd om meer, beter en efficiënter te kunnen produceren. We zijn een wereldspeler in het voeden van de wereld. Maar we kijken ook heel goed wat we lokaal bij kunnen dragen aan de voedselvoorziening.  

Emmeloord: - world potato city

De aardappel als poldergoud

Het is nog midden in de Tweede Wereldoorlog, in 1942, als de Noordoostpolder droogvalt. De polder moest er komen, omdat er dringend behoefte was aan meer landbouwgrond in Nederland. Na de oorlog maakte de aardappel in korte tijd een belangrijke ontwikkeling door. Tegenwoordig noemt Emmeloord, de enige stad in de Noordoostpolder, zichzelf 'World Potato City'. En niet voor niets. Al in 1957 waren Frankrijk, België en het toenmalige West-Duitsland vrijwel geheel aangewezen op de import uit Nederland. De pootaardappelen (die de grond weer in gaan om nieuwe van te laten groeien) doen het juist hier uitstekend. De ligging van de polder heeft daarbij een gunstig effect. Door water in het westen is het lastiger voor aardappelluizen om zich te nestelen. Hiermee is de gehele kwaliteit van de pootaardappel erg hoog.

Lees het hele verhaal op de website van Omroep Flevoland

Bekijk hieronder de aflevering over de aardappel van het tv-programma Tot op de Bodem, waarin Jaap van den Biesen & Marvin Hop onderzoeken waarom dingen in Flevoland zijn zoals ze zijn.

Drontense Friet - gaat wereldwijd

Lokaal verhaal: Farmcoaching

Zijn aardappels gaan de hele wereld over als friet. Van Hong Kong tot Spanje en van Saoedi-Arabië tot Singapore. Teler Philip Kroes van FarmCoaching uit Dronten krijgt regelmatig enthousiaste reacties van mensen die zijn piepers eten. ‘Laatste appte nog iemand uit Hong Kong dat hij de friet zo lekker vond. Ja, dat maakt je wel trots.’ 

Lees hier het verhaal van Farmcoaching

Onkruid te lijf - met een robot

Lokaal verhaal: De Weed Whacker van ODD.bot

Onkruid. Boeren gaan dit veelal te lijf met chemische bestrijdingsmiddelen zoals herbiciden of verwijderen het met de hand (biologische boeren). De Weed Whacker is een duurzaam alternatief tegen onkruid. ‘Deze robot brengt met camera’s elk individueel plantje in de rijen zelf in beeld en verwijdert het. 

Lees hier het verhaal

Agro & Food - In Flevoland

Bauke van der Veen - bestuurslid van Flevofood

Lokaal verhaal: Flevofood

‘Flevoland is dé groentetuin van Europa. We hebben een enorm divers aanbod: meer dan 1.000 producten. Elk seizoen kunnen we er in onze provincie gezond en gevarieerd van eten', aldus Bauke van der Veen.

Lees Bauke's verhaal
Een man laadt fruitkistjes uit in Flevoland

Flevoland - Silicon Valley van de Landbouw

Lokaal verhaal: De boerderij van de toekomst

Koen Klompe. Hij is praktijkonderzoeker duurzame landbouw bij Wageningen Research (WUR), runt met zijn ouders een biologisch akkerbouwbedrijf in Biddinghuizen én hij is projectleider fieldlab Boerderij van de Toekomst in Lelystad. De Boerderij van de Toekomst is de proeftuin voor de Nederlandse akkerbouw en laat zien wat er allemaal mogelijk is. Zoals strokenteelt, vaste rijpaden om de bodem te sparen, het inzetten van robots voor bijvoorbeeld onkruid wieden en het inzetten van data.

Lees hier het verhaal van Koen

Boeren met ambitie - Hofleverancier van lokaal voedsel

De Lelystadse Boer

Het buitengebied van Lelystad wordt wel ‘de groentetuin van Europa’ genoemd. Maar de Lelystadse boeren hebben veel meer ambities. Ze willen hofleverancier van lokaal voedsel zijn, duurzaam en verantwoord.

In het gebied van De Lelystadse Boer – rondom Lelystad Airport – blijft het nu en in de toekomst goed boeren, dat is hun missie. Dat mag iedereen weten, daarom vertellen ze graag hun verhaal om stad en platteland met elkaar te verbinden.  

Meer over De Lelystadse Boer