Verhaal Lidl

De logistieke sector in Flevoland groeit sterk. De driehoek Almere-Lelystad-Zeewolde behaalde dit jaar in de nationale logistieke hotspot-verkiezing de derde plaats. In Almere bouwt Lidl op 160.000 M2 een nieuw distributiecentrum. Niet alleen qua oppervlak is het indrukwekkend, ook qua duurzaamheid overtreft het alle superlatieven: het wordt het grootste duurzame distributiecentrum van Lidl in Nederland. Het gebouw komt op bedrijventerrein Stichtsekant, dat deel uitmaakt van de Logistieke hotspot Almere-Lelystad-Zeewolde.

Duurzaam ondernemen

Harm van Oorschot, Directeur Vastgoed en Bouw bij Lidl Nederland: “Wij geloven in duurzaamheid en we willen graag het verschil maken. Niet door er alleen maar over te práten, maar vooral door te dóen. Daarin gaan we heel ver. Plastic verpakkingen proberen we bijvoorbeeld zoveel mogelijk terug te dringen. We gaan voedselverspilling tegen door producten fors af te prijzen als ze de uiterste houdbaarheidsdatum hebben bereikt. Ons Kipster-ei is het meest milieu- en diervriendelijke ei ter wereld, ondermeer doordat de kippen voer krijgen afkomstig van reststromen uit onze bakkerijen. Als bedrijf zijn wij bereid om te investeren in de toekomst. We proberen steeds aan te haken op nieuwe technologische ontwikkelingen. Dat is een organisch proces, elke keer leren we hoe het nóg slimmer kan.

Volgende stap: Lidl Zero

Ook energiezuinig bouwen maakt deel uit van onze filosofie. Ons distributiecentrum in Oosterhout is in 2019 voorgedragen als meest duurzame utiliteitsgebouw ter wereld. In Woerden staat ons eerste energieneutrale Lidl filiaal. We hebben onlangs kunnen bevestigen dat deze winkel een jaar na opening inderdaad een energierekening van 0 oftewel Zero euro heeft. Zo liggen er op het dak 1.760 zonnepanelen en we gebruiken ingenieuze technieken voor koude- en warmteopslag. Dit jaar zijn we nog een stap verder gegaan met Lidl Zero Almere Oosterwold. Het filiaal is de eerste CO2- en energieneutrale supermarkt van Nederland en daarmee de duurzaamste supermarkt van ons land. Weer een volgende stap in deze ontwikkeling is ons nieuwe distributiecentrum in Almere. Hier passen we de technieken toe die zich in Woerden en Oosterhout bewezen hebben. Alleen gaan we in Almere nóg een stapje verder.

7000 Zonnepanelen

Zo wordt het pand aardgasvrij en maken we gebruik van honderd procent groene stroom. De verlichting bestaat volledig uit ledlampen en er komen bewegingssensoren om energie te besparen. Het regenwater vangen we op voor het doorspoelen van de toiletten en het beregenen van de groenvoorziening rondom het gebouw. Op het dak komen zevenduizend zonnepanelen en de niet-gebruikte zonne-energie wordt opgeslagen om later alsnog te kunnen worden gebruikt. Verder bestaat een groot deel van het gebouw uit duurzame prefab materialen. We zetten in op het hoogst haalbare duurzaamheidscertificaat van BREEAM.

Verhuizing naar Almere


Het distributiecentrum in Almere komt in plaats van ons huidige distributiecentrum in Zwaag, nabij Hoorn. Daar zijn we uit ons jasje gegroeid. Aan de verhuizing naar Almere is een zorgvuldig selectieproces voorafgegaan. De centrale ligging was een van de doorslaggevende factoren. Vanuit Almere kunnen we alle kanten op. Van hieruit gaan we straks winkels beleveren in Noord-Holland, Flevoland en een deel van Utrecht. Dat bedrijventerrein Stichtsekant een logistieke hotspot is, is ook een pre. Dat maakt dat samenwerking met andere logistieke bedrijven natuurlijk eenvoudiger.

Gunstig arbeidspotentieel


Verder is de beschikbaarheid van arbeidspotentieel in Almere gunstiger dan in de regio Schiphol en Amsterdam. In onze distributiecentra is relatief veel vraag naar laaggeschoolde arbeid. Daarom zijn we in gesprek met de gemeente Almere om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt via speciale programma’s aan het werk te krijgen.

Samenwerking gemeente

De samenwerking met de gemeente Almere is tot nu toe erg goed verlopen. Het proces van vergunningen heeft lang geduurd, maar zoiets heeft nu eenmaal tijd nodig en dat zijn we wel gewend. Ook corona heeft ons daarbij parten gespeeld. We hebben gemerkt dat de gemeente Almere gewend is om de regie te pakken, maar we hebben elkaar daar goed in gevonden. De samenwerking was absoluut fair, open en constructief.”