Recept: Kaasplankje

In de serie ‘Smaakzoekers op wielen’ gaan chef-kok Sharon de Miranda en culinair ondernemer Nadia Zerouali op zoek naar gezond en lekker eten in de provincie Flevoland. In de vijfde aflevering van de serie stuiten onze smaakzoekers op een eeuwig dilemma: eerst kaas of toch eerst het dessert? Sharon en Nadia  kiezen voor de Franse manier en gaan als eerst op zoek naar ingrediënten voor een Flevolands kaasplankje. De dames gaan langs bij de familie Verduyn van Polderkoeienkaas, brengen een bezoek aan de kaasmakerij in Almere Haven en maken hun eigen geitenkaas op het erf van Boerkok. Ook zin in een kaasplankje? Hier vind je het recept.

Ingrediënten - Aantal personen: 6

Ingrediënten:

  • 1,5 liter verse geitenmelk
  • 1 el zout
  • 50 ml azijn (of citroensap)
  • honing
  • 200 gram Jonge Polderkoeienkaas
  • 200 gram Jong belegen Polderkoeienkaas
  • 200 gram Kruiden Polderkoeienkaas
  • Dun gesneden stokbrood

Bereiding Kaasplankje

Breng de melk met het zout tegen de kook aan. Voeg zodra het zachtjes begint te borrelen het azijn toe. Zet zonder te roeren het vuur uit. Laat 10 minuten staan. Schep met een schuimspaan zachtjes de wrongel in een zeef bekleed met een dubbelgevouwen kaasdoek. Zet de zeef in een kom. Het opgevangen wei is lekker als koud drankje of om pizza- of brooddeeg mee te bakken. Knijp de kaas eventueel goed uit met behulp van de doek. Knijp niet alle vocht eruit, dan wordt de kaas te droog. Laat de verse kaas wat afkoelen in een bakje en serveer lauwwarm. Koud kan ook.

Snijd vervolgens de Polderkoeienkaas en het brood in stukjes en serveer het geheel samen met wat lokale honing.

 

Wil je het recept downloaden en uitprinten? Dat kan hier

Alle andere recepten - van onze smaakzoekers